Voorzitter Jeroen Stam van Ouwstomp in hun onderkomen aan de Fuik in Den Bosch.
Volledig scherm
Voorzitter Jeroen Stam van Ouwstomp in hun onderkomen aan de Fuik in Den Bosch. © Jan Zandee

Oorlogsveteranen ‘onnodig op kosten gejaagd’ als pand Ouwestomp perse opgeknapt moet worden

DEN BOSCH - Waarom zou het huidige onderkomen van veteranencentrum Ouwestomp aan de oude voetbalvelden van RKJVV in Den Bosch opgeknapt moeten worden? Dat vragen met name de PvdA, PVV en Groenlinks zich af nu het er naar uitziet dat Ouwestomp aan de Fuik kan blijven zitten. 

B en W willen de voormalige kantine en kleedruimten verduurzamen en daar vervolgens aan het veteranencentrum een kostendekkende huur voor vragen.

Matig onderhouden

,,Is het college het eens met de PvdA dat een vijftig jaar oud pand dat jarenlang relatief matig onderhouden en niet gemoderniseerd is niet plots op kosten van de veteranen opgeknapt en verduurzaamd kan worden?’’, vraagt de fractie zich af.  Ook de PVV wil weten waarom de verduurzaming zo nodig moet als hierdoor de huurprijs voor de veteranen onbetaalbaar zal worden.

Vraagtekens bij wil wethouder

Militariaverzamelingen op de beurs in veteranencentrum Ouwestomp.
Volledig scherm
Militariaverzamelingen op de beurs in veteranencentrum Ouwestomp. © Olaf Smit

De PvdA zet vraagtekens bij de wil van verantwoordelijk wethouder Roy Geers. ,,Onduidelijk is hoe sterk de wilsbetrachting van de wethouder is. Er zijn redelijke afspraken over gebruik en huur te maken, maar feit is ook dat de huidige locatie aan de Fuik gebouwd is in 1970 en inmiddels vijftig jaar oud is. Het verduurzamen van dit pand zou enorme kosten met zich meebrengen die een potentieel bijzonder hoge huurprijs met zich mee zouden brengen.’’

Écht noodzakelijk?

GroenLinks is een ‘groot voorstander van de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed’. ,,Maar is dat bijvoorbeeld nu echt noodzakelijk bij een gebouw wat over tien jaar misschien verdwijnt als het veteranenontmoetingscentrum het pand niet langer gebruikt en als het gehele gebied mogelijk een nieuwe functie krijgt, wanneer de tijdelijke woningen op deze locatie gaan verdwijnen?’’

Met iets minder toe

GroenLinks verwacht van het college dat serieus gekeken wordt hoe hoog (of laag) de kostendekkende huur moet gaan worden. ,,Moet het hele gebouw nu blijven staan en eventueel verduurzaamd worden of kunnen de veteranen met iets minder toe als het moet? Wat is de te verwachte levensduur van het gebouw?’’ 

Voorzitter Jeroen Stam van Ouwstomp bij de toegang van het terrein aan de Fuik.
Volledig scherm
Voorzitter Jeroen Stam van Ouwstomp bij de toegang van het terrein aan de Fuik. © Jan Zandee

Voor GroenLinks is het daarom nog niet bij voorbaat een uitgemaakte zaak dat er aan de accommodatie een hoog, mogelijk te hoog, prijskaartje voor de veteranen komt te hangen. 

Het college wil op het voormalige voetbalterrein niet alleen een plaats voor Ouwestomp, maar ook tijdelijke woningen en een camperplaats. Voor een stadscamping op die locatie, een wens van de gemeenteraad, blijkt na onderzoek van de gemeente bij ondernemers geen interesse te zijn. Het college van B en W reageert vanwege de coronacrisis schriftelijk op de vragen. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch