Volledig scherm
De Groote Wielen in Rosmalen, bovenin moet de Oostelijke Landweg komen, stelt de gemeente voor. © Sandra Peerenboom

Oostelijke Landweg is voor een groot deel van Rosmalen onacceptabel

ROSMALEN - De tien miljoen euro kostende Oostelijke Landweg die om de Groote Wielen moet komen, lost de verkeersproblemen in Rosmalen niet op. Vanuit die overtuiging, en gesteund door het rapport van adviesbureau Sweco dat onderzoek gedaan heeft, zijn de wijkraden in en rond Rosmalen tegen de aanleg van de weg zoals de gemeente nu voor ogen heeft.

 ,,De verkeersproblemen liggen vooral aan de westkant van Rosmalen, met de aanleg van de nieuwe weg wordt geprobeerd een oplossing te zoeken voor problemen aan de oostkant. Maar die worden op deze manier alleen maar groter.’’

,,Onacceptabel’’, reageren Henk Verdijk (Bewonersradenoverleg Rosmalen), Stef van Wunnik (interim-voorzitter wijkraad De Groote Wielen) en Gerard Beentjes (voorzitter wijkraad Rosmalen-Oost/Kruisstraat). Wat het trio vooral steekt is dat er met de opmerkingen die in het vooroverleg gemaakt zijn, nauwelijks iets gedaan is. ,,Maar de gemeente heeft vervolgens wel in de zomervakantie aan een voorstel gewerkt waar we heel snel op moesten reageren.’’ Inmiddels hebben de diverse wijkraden na de vakantie heel kort tijd gehad om het voorstel te beoordelen en volgt maandagavond een reactie naar de Bossche politiek. 

Quote

Alternatie­ven zijn er, maar onderzoek die dan ook goed voor er een besluit genbewo­ners­ra­den en wijkradeno­men wordt

Voorzitters bewonersraden

De Oostelijke Landweg zou in het voorstel aan de noordzijde van de De Groote Wielen tussen de Hustenweg/N265 en de Vliertwijksestraat bij de A59 moeten komen te liggen. 

Hét probleem is volgens de drie dat met het voorstel nog niets wordt gedaan met de impact van de uitbreiding van de Groote Wielen en aan de hoge verkeersdruk op de (sluip)route Empelseweg-Burg. Maizaraclaan-Oude Baan-Deken van Roestellaan. De verschillende wijkraden willen dat de gemeente de superrotonde Bruistensingel-Laaghemaal-Blauwe Sluisweg aanpast en andere varianten op de nieuwe weg, met diverse aansluitingen, verder onderzoekt. ,,Er zijn tal van mogelijkheden met aansluitingen op al bestaande wegen. Alternatieven zijn er, maar onderzoek die dan ook goed voor er een besluit genomen wordt.’’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch