Volledig scherm
Een kiezer brengt een stem uit. © ANP

Opkomst in Den Bosch lijkt iets hoger dan vijf jaar geleden

UpdateDEN BOSCH - De opkomst bij de Europese verkiezingen van vrijdag lijkt in Den Bosch iets hoger te liggen dan vijf jaar geleden. In twintig geselecteerde stembureau's heeft 39,67 procent van de kiezers een stem uitgebracht. Dit is 0,6 procent meer dan in 2014, zo laat de gemeente weten. 

Bij de tellingen van alle 93 stembureaus kan dit percentage iets afwijken. Die uitslag van de verkiezingen, net als het definitieve opkomstcijfer, volgt echter pas zondagavond rond 23 uur. 

De opkomst bij deze verkiezing is traditioneel al laag. Vijf jaar geleden kwamen uiteindelijk verspreid over de hele dag 43.174 kiesgerechtigden opdagen, terwijl er 111.343 kiesgerechtigden zijn in Den Bosch. Dat zorgde voor een opkomst van 39,1 procent. 

In Den Bosch werd D66 toen de grootste met 20,12 procent van de stemmen, gevolgd door de PVV (13,96 procent) en de VVD (12,8 procent). Uit de eerste landelijke exit-polls blijkt juist de PvdA de winnaar van deze verkiezing.

  1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
    PREMIUM

    De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

    DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch