Volledig scherm
Vincent van Gogh (1853-1890), Stilleven met flessen en schelp, herfst 1884, olieverf op doek op paneel, 31,8 x 41,3 cm, collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. © Marjo van de Peppel-Kool

Opnieuw een Van Gogh van 2,5 miljoen naar Noordbrabants Museum in Den Bosch

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch heeft het schilderij 'Stilleven met flessen en schelp' verworven. Dit uit 1884 daterende werk van Vincent van Gogh (1853-1890) bevond zich tot op heden in buitenlands particulier bezit.

Na de aquarel Tuin van de pastorie te Nuenen (in 2016) en het schilderij Collse watermolen (in 2017) is dit het derde werk van Van Gogh dat het museum in drie jaar tijd heeft aangekocht. Het werk werd verworven voor een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Nuenen

Van Gogh schilderde het Stilleven met flessen en schelp in de herfst van 1884 toen hij in Nuenen woonde. Het werk wordt beschouwd als een van de beste stillevens uit zijn Brabantse periode. Na een kleine restauratie zal het schilderij vanaf het najaar te zien zijn in Het Noordbrabants Museum.

Lening

Museumdirecteur Charles de Mooij is verheugd met de aankoop. Het schilderij kon worden verworven dankzij een lening van de provincie Noord-Brabant van 1,5 miljoen. Het resterende bedrag is afkomstig van de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij, een erfenis van de in 2012 overleden Th.M.J.A. Verstappen en Het Noordbrabants Museum Fonds. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch