Volledig scherm
Quad op snelweg © YouTube

Oproep na dodelijk quadongeluk A2: 'Haal die gevaarlijke apparaten van snelweg'

DEN BOSCH - De quad is een 'levensgevaarlijk apparaat' dat per direct van de snelweg moet worden gehaald. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland. Het dodelijke ongeluk op de A2 bij Den Bosch van zondagavond is volgens de organisatie 'het zoveelste bewijs' dat deze motorrijtuigen veel te gevaarlijk zijn. ,,We zien quads veel liever op het platteland in plaats van op de weg."

Een ongeluk met een quad werd een 31-jarige man uit Den Bosch zondag fataal op de A2, ten noorden van de Brabantse hoofdstad. Een 27-jarige man uit Rosmalen die ook op het voertuig zat, raakte zwaargewond. Het voertuig, volgens de politie een quad, sloeg net voor de Maasbrug over de kop.

Duits onderzoek

Onderzoek moet nog uitwijzen om wat voor type quad het gaat. Met bepaalde quads die een kentekenregistratie hebben, is het toegestaan om op snelwegen te rijden, maar er zijn ook quads waarmee dat niet mag. Veilig Verkeer Nederland ziet liever dat alle soorten quads niet meer op de snelweg terechtkomen.

Daarbij baseert de organisatie zich op Duits onderzoek, waaruit blijkt dat het risico om met een quad zwaargewond te raken of om het leven te komen bij een ongeluk tien keer groter is dan met een personenauto. Ook traumachirurg Joost Peters deed onderzoek naar de gevaarlijke gevolgen van het quadrijden en concludeerde dat het aantal ongevallen in zijn werkgebied was verdrievoudigd.

ZIE OOK: Verongelukte Bosschenaar (31) zat op quad van RTL5-ster Nicky Zouwer: 'Hij reed er vaker mee'

Stoer

Reden genoeg voor VVN om deze voertuigen en het berijden daarvan onder de loep te nemen. Hoe kan het dat er relatief vaker ernstigere ongelukken met quads gebeuren? Dat is lastig te zeggen, erkent een woordvoerder. ,,Het komt voor een deel door de doelgroep die er gebruik van maakt. Vaak gaat het om jonge gasten die het stoer vinden om op zo'n ding te rijden. Ze vinden het gaaf om er lekker mee te scheuren en om er gevaarlijke capriolen mee uit te halen."

Daar weten inwoners van het Tilburgse centrum alles van. Zij ergeren zich groen en geel aan het gevaarlijke en hinderlijke rijgedrag van quadrijders. Bij de politie kwamen dit voorjaar opvallend veel klachten binnen over rechts inhalen, onnodig hard gas geven en over veel te hoge snelheden. De politie belooft hard op te treden tegen de quadrijders die zich niet aan de verkeersregels houden.

Wat is een quad?

Een quad is een motorfiets, met drie of vier wielen, gemaakt om snel en wendbaar te kunnen manoeuvreren op zanderige terreinen. Voor de lichtere quads zijn in ons land een bromfietsrijbewijs en een helm verplicht. 

Bij de zwaardere voertuigen moeten bestuurders veiligheidsgordels dragen, maar het dragen van een helm is dan niet verplicht.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch