Volledig scherm
© Thinkstock

Oproep | Opnamestops in meeste ziekenhuizen regio

* UPDATE 21.48 UUR * DEN BOSCH/UDEN - Ziekenhuizen in het zuiden van het land hebben deze week noodgedwongen opnamestops ingesteld. Er komen te veel patiënten met griepklachten. Het gaat vaak om oudere mensen bij wie de griep zich uit in combinatie met longproblemen. Voor deze acute opnames is eigenlijk geen plek; er zijn wel bedden maar geen handen.

Onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Bernhoven in Uden zijn al tot opnamestops overgegaan. Volgens woordvoersters van de ziekenhuizen spelen de opnameproblemen tot aan Rotterdam en Utrecht toe. Het Bossche ziekenhuis heeft de opnamestop donderdagmiddag weer opgeheven, maar of dat zo blijft hangt af van de hoeveelheid mensen dat zich de komende dagen met ziekteverschijnselen meldt.

Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk geldt nog geen opnamestop. ,,We merken ook dat het drukker wordt, maar hebben vooralsnog geen tekort aan bedden. We bekijken dagelijks of maatregelen nodig zijn", aldus de woordvoerder van het ETZ.

Oplossingen
Omdat ziekenhuizen op te nemen patiënten nu ook niet naar elkaar kunnen doorverwijzen, moeten andere oplossingen worden gezocht. Bijvoorbeeld door geplande opnames te schrappen en de vrijkomende bedden en handen in te zetten voor acute gevallen, zegt de woordvoerster van Bernhoven.

Griepepidemie
Ook het JBZ bekijkt of operaties kunnen worden verschoven. Maar in het Bossche ziekenhuis is niet alleen sprake van veel aanbod van patiënten; de griep heeft hier ook onder het personeel huisgehouden. Daardoor zijn er ook extra bezettingsproblemen.

De druk op ziekenhuisbedden is buiten deze piek om al aanhoudend groot. Bedden blijven langer bezet omdat mensen minder snel terecht kunnen in een verpleeghuis of niet naar huis kunnen omdat zorg ontbreekt.

Heeft u ook last van de opnamestop van de ziekenhuizen in de regio? Stuur uw reactie in via oproep@bd.nl.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch