Volledig scherm
Yassine Abdellaoui, in het tenue van Willem II © anp

Oud-voetballer Yassine Abdellaoui neergeschoten in Amsterdam

Oud-profvoetballer Yassine Abdellaoui (43) is gisteravond op straat in Amsterdam neergeschoten. Dat meldt het Parool. Hij zou buiten levensgevaar zijn. Het is overigens niet zeker dat de kogels voor hem of voor een naaste bedoeld waren.

Getuigen hoorden woensdag rond 23.30 uur in Amsterdam IJburg meerdere knallen, waarna ze een man schreeuwend op straat zagen liggen. Abdellaoui werd in zijn been geschoten. Twee nog onbekende mannen vluchtten op een scooter door de Maria Austriastraat richting het winkelcentrum. 

De in Den Bosch geboren Abdellaoui voetbalde voor OJC Rosmalen, Willem II, NAC, het Spaanse Rayo Vallecano en De Graafschap. Bij de clubs waar Abdellaoui voetbalde viel hij vooral op door gedonder. Bij Willem II moest hij vertrekken om het bedriegen van medespelers, wangedrag en te laat komen. Bij NAC viel hij op door interviews over zijn gedrag buiten het voetbal. Die gingen vooral over vrouwen, en de manier waarop zij het best konden worden versierd.

De sappige incidenten stapelden zich op. Van een keer zijn broek laten zakken in het bijzijn van de kantinejuffrouw, tot zijn weigering om in 1998 bij de uitreiking van de medailles van het toernooi om de Koning Hassan II-cup de hand van de prins te kussen. Dat de Marokkaanse legerleiding ontstemd was, deed hem op het oog weinig.

Avondje stappen

Volledig scherm
Yassine Abdellaoui. © Screenshot RTL.

In 2004 eindigde de voetbalcarrière van de getructe linkerspits bij De Graafschap, nadat hij werd ontslagen na een avondje stappen. Nadien raakte hij verwikkeld in een slepende strafzaak over het witwassen van 2,3 miljoen euro en de heling van 38.000 dollar uit xtc-handel. Hij werd verdacht samen met ex-profvoetballer Geoffrey Prommayon.

In die zaak werd Abdellaoui na 11 jaar integraal vrijgesproken door het gerechtshof. Hij hoopte op miljoenen aan schadevergoeding, maar kreeg alleen 8.000 euro voor de tijd dat hij vast had gezeten (46 dagen in voorarrest). In 2015 ging hij in hongerstaking om meer geld af te dwingen, maar inmiddels lopen daarover geen procedures meer.

Trainersdiploma

Zijn advocaat Sanne Schuurman, als hij van Het Parool hoort van het nieuws dat Abdellaoui is neergeschoten: ,,Daar schrik ik erg van. De laatste keer dat ik hem sprak, onlangs, maakte hij op mij een heel positieve indruk.”

Abdellaoui hoopte op een terugkeer in de voetballerij. Hij was druk doende trainersdiploma’s te halen en was enige tijd assistent-trainer bij Willem II onder 17. Daar is hij inmiddels weer weg. Volgens Willem II omdat hij in Amsterdam ging wonen, waar hij probeerde in dienst te komen bij Ajax. 

Volledig scherm
Abdellaoui bij NAC. © Stadsarchief Breda
  1. Koning Willem I College wél genomineerd maar buiten mbo-prijzen

    Koning Willem I College wél genomi­neerd maar buiten mbo-prij­zen

    APELDOORN - Met een flinke afvaardiging toog het Koning Willem I College uit Den Bosch op deze maandag - de Dag van het mbo - naar theater Orpheus in Apeldoorn. Die locatie vormde het decor van de uitreiking van een aantal prestigieuze mbo-prijzen. Voor het eerst was er tijdens de jaarlijkse happening een prijs voor het Onderwijsteam van het Jaar. Het KW1C-team van de Middelbare Horeca School behoorde tot de tien genomineerden. De jury onder leiding van Dirk Meegens wees uiteindelijk in de betreffende categorie ROC Nijmegen als winnaar aan.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch