Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Overburen willen geen 40 meter hoge zendmast bij stadsboerderij Rosmalen

ROSMALEN - De bewonersgroep Partituurweg  en omgeving heeft grote bezwaren tegen de plaatsing van een 40 meter hoge zendmast bij stadsboerderij Eyghentijds. Die mast is volgens B en W nodig voor een beter bereik van mobiele telefonie in die omgeving.

B en W hebben al in 2017 besloten tot het verlenen van een vergunning voor de mast. Maar bezwaarmakers hebben met succes bij de commissie bezwaren en beroepen van de gemeente geklaagd dat de procedure voor de vergunningverlening niet zorgvuldig is geweest. De commissie oordeelde uiteindelijk vorig jaar ook dat de vergunning voor de mast niet in stand kan worden gehouden. 

Bang voor straling

Tegen de voorgenomen plaatsing hebben 28 gezinnen daarom alsnog bezwaren gemaakt. Hun huizen staan aan de andere kant van de Blauwe Sluisweg. Ze zijn bang voor gezondheidsrisico's door straling, vrezen waardevermindering van hun koopwoningen en aantasting van de natuur. Bovendien vinden ze het niet prettig om uit te kijken op zo'n 40 meter hoge zendmast.

Die nieuwe zendmast is volgens de gemeente Den Bosch nodig voor om ervoor te zorgen dat iedereen in noordoosthoek van de gemeente ook optimale telefoonontvangst heeft. Uit onderzoeken zou volgens de gemeente blijken dat die ontvangst slecht is. Eerder al werd daarom een extra mast geplaatst in Vinkel en de zendmast bij Engelen uitgebreid.

Te goed geïsoleerd

De bezwaarmakende bewoners bestrijden ook dat. Volgens hun zijn de verschillende onderzoeken niet relevant geweest. Bovendien zou de slechte ontvangst op de mobiele telefoons vooral binnenshuis zijn geweest, aldus de bezwaarmakers.  En dat zou helemaal niet komen doordat er een zendmast in de buurt ontbreekt, maar juist door te goed geïsoleerde woningen die ook de signalen te veel blokkeren. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch