Volledig scherm
Na de brand werd het gebouw enige tijd bewaakt. Het linkerdeel is inmiddels helemaal vrijgegeven. © Bart Meesters

Pas helft EKP-pand vrijgegeven na brand; veel rook-, roet- en waterschade

DEN BOSCH - Het voormalige expeditiecentrum van Post NL aan de Parallelweg in Den Bosch is pas voor de helft vrijgegeven. Het gaat om het laagste gebouw dat Avans huurt voor haar opleiding kunst en vormgeving St.-Joost. 

Het hogere kantoordeel, waarin onder anderen ateliers zitten en de repetitieruimte is van harmonie de Oude Post, was woensdag aan het einde van de middag nog steeds  verboden terrein. Waarom dat is, kon een woordvoerster van pandeigenaar Post NL gistermiddag niet zeggen. 

Quote

Het onderzoek loopt nog steeds en we houden nog alle opties open

Politiewoordvoerder

Het tussenstuk van de twee bedrijfsgebouwen met onder meer een trappenhal brandde zondagmiddag uit. Het vuur bereikte ook delen van de aanpalende gebouwen.
De politie onderzocht na de brand de plek uitgebreid. Zij gaf de ruimtes inmiddels vrij. ,,Maar het onderzoek loopt nog steeds  en we houden nog alle opties open", aldus een woordvoerder. 

Omdat de brand fors had huisgehouden is ook een onderzoek geweest naar de stabiliteit van de panden. Het Avans-deel  werd daarna veilig genoeg bevonden en vrijgegeven. Medewerkers van de hogeschool hebben intussen ook de onheilsplek kunnen bezoeken.

Rook-, roet- en waterschade

 Volgens woordvoerster Yvonne de Vries is er  veel rook-, roet- en waterschade.  ,,Een werkplaats om etsen te maken is het zwaarst getroffen en is volledig uitgebrand. In samenwerking met de leveranciers controleren we alle installaties in het gebouw. Vervolgens moet het hele pand schoongemaakt worden, wat een flinke klus is. We zitten nu midden in het proces om alles in kaart te brengen."

De meeste persoonlijk werken van studenten waren voor de brand al uit het schoolgebouw gehaald.  ,,Omdat de afstudeerexposities achter de rug waren en de vakantie begonnen is, hadden bijna alle studenten hun afstudeerwerken voor de brand opgeruimd. Ook de vijf werken die er nog stonden, liepen geen schade op."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch