Patiënt JBZ eet binnenkort drie kwartier na bestelling à la carte
Patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis moeten het ware restaurantgevoel gaan ervaren: à la carte bestellen en binnen drie kwartier eten wat je wilt, met wie en waar. Vanuit een spiksplinternieuwe keuken.
DEN BOSCH - In een ziekenhuis liggen is meestal geen pretje. Ook nog eens niet zelf mogen uitmaken wanneer je wilt eten maakt het helemaal vervelend. Het is natuurlijk al stukken beter dan decennia terug toen patiënten helemaal geen keuze hadden en gewoon moesten eten wat de pot schafte, inclusief warme pudding met vel. Vandaag de dag mogen patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zelf al een dag tevoren hun menu en ontbijt samenstellen. In speciale boxen gaan de maaltijden op karren vervolgens de dag erop naar de afdelingen.
Als ziekenhuis bepalen
,,Toch bepalen wij als ziekenhuis nog steeds op welke momenten patiënten moeten eten. Dat vinden we niet meer passen bij de visie om juist de patiënt steeds meer regie te geven over zijn gezondheid”, zegt René de Bont, teamleider voedingslogistiek in het Bossche ziekenhuis. ,,Onze ziekenhuiskeuken is inmiddels ook alweer bijna twintig jaar oud. We stonden voor de keuze om die op de huidige plek te vervangen of iets anders te doen. We hebben Sodexo benaderd om mee te denken over een alternatief. “
Vanaf november geldt de slogan: Ons menu voor u. ,,We passen dit concept al in een aantal ziekenhuizen toe”, zegt Jos ten Westeneind van Sodexo. ,,We willen daarbij echt het restaurantgevoel benaderen; zo snel mogelijk nadat de patiënt besteld heeft, wordt het eten geserveerd.”
Achter spoedeisende hulp
Dat moet in het najaar gebeuren vanuit de nieuwe keuken die wordt gebouwd op de begane grond van de vleugel achter de spoedeisende hulp. De nieuwe keuken ligt centraler en dat is wel prettig voor de afhandeling van bestelde maaltijden. De ‘looptijd’ wordt een stuk korter. De huidige keuken ligt nog op de begane grond van het voormalige Willem Alexander Ziekenhuis.
JBZ en Sodexo deden eind 2017 al een proef met het nieuwe concept op een paar afdelingen. Daarbij konden patiënten vanuit hun bed telefonisch een zelf samengestelde maaltijd bestellen. De mogelijkheden hiervoor zijn tevoren wél afgestemd op eventuele diëten. Niet elke menukaart is dus helemaal gelijk.
Spannend
De proef in 2017 is goed verlopen, zeggen Ten Westeneind en De Bont. ,,Patiënten en personeel op de verpleegafdelingen waren tevreden. Voor ons was vooral spannend of we waar konden maken om de maaltijden uiterlijk drie kwartier na bestelling te leveren. En dat lukte.”
In de nieuwe opzet nemen patiënten contact op met het Maaltijd Advies Centrum. Een soort callcentrum waar deskundige (dieet)medewerkers ook maaltijdgegevens kunnen inzien van patiënten en gericht kunnen adviseren over het eten. Ze kunnen hier de ‘eetgeschiedenis’ van de patiënt in het systeem bijhouden. De patiënt kan straks kiezen uit vergelijkbare menumogelijkheden als nu. ,, De manier waarop we het presenteren wordt heel anders. Eten wordt een beleving”, zegt Ten Westeneind.
Plannen niet moeilijker
De belofte om uiterlijk na drie kwartier uit te serveren, kan de keukenbrigade van het JBZ tussen 7 uur en 19 uur gestand doen. Ontbijten kan wanneer de patiënt zin heeft, tot 10 uur. Warme maaltijden worden gebracht na half twaalf, vers bereid. Volgens De Bont is het voor de keuken straks niet moeilijker om te plannen. ,,Ook nu weten we niet precies wat er allemaal besteld gaat worden en zijn we met meerdere onderdelen bezig. Het nieuwe concept levert straks wel betrouwbare gegevens op waardoor we naar verwachting 30 procent minder voedsel verspillen. Nu bestellen patiënten de dag van opname wat ze de volgende dag, na de ingreep, willen eten. Soms hebben ze dan helemaal geen zin meer en moet het worden weggegooid.”
Patiënten eten zoveel als mogelijk op hun kamer of samen met andere patiënten. Voor familieleden of vrienden kan tegen betaling ook eten worden besteld. Niet alleen voor voor hun wordt eten meer een beleving. Het wordt ook leuker voor de ruim honderd medewerkers van de keuken, verwachten De Bont en Ten Westeneind. ,,Meer persoonlijk contact bij het serveren. We verwachten dat mensen meer reactie gaan geven op de maaltijd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Model- en deltavliegclub gedupeerd door vliegverbod rondom PI Vught
VUGHT - Het vliegverbod rondom de PI Vught is een fikse domper voor de nabij gelegen modelvliegclub The Hawks én deltavliegclub De Buizerd. Ook hun toestellen moeten aan de grond blijven. ,,En dat is flink balen.” -
PREMIUM
Speciaal hulpmiddel voor aanpak ondermijning en onveiligheid op bedrijventerreinen: ‘We pakken het samen aan’
DEN BOSCH - Bij de aanpak van ondermijning en onveiligheid op Bossche bedrijventerreinen hebben de politie, gemeente en andere ‘partners’ dinsdag controles uitgevoerd in Maaspoort en Empel. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUM
Ook Brabantse kapsters én hun klanten hebben baat bij data
DEN BOSCH/BOXTEL - Den Bosch datastad? Allemaal mooi en aardig, maar wat schieten we ermee op? Een kapster, bouwer en verkoper van dierenvoer geven antwoord. ,,Zonder het te weten bezit je een schat aan informatie.” -
PREMIUM
165 zakjes cocaïne, lachgas en contant geld in garagebox Den Bosch
DEN BOSCH - Bij een grote controle van een complex met garageboxen in Den Bosch zijn 165 zakjes met cocaïne, 1 kilo shisha-tabak, 42 flessen lachgas voor 2000 euro aan contant geld gevonden.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
In Vughtse wijk de Baarzen gaan de hakken steeds verder in het zand; met name grotere Lidl leidt tot veel kritiek
VUGHT - Eindeloze processen, vertragingen en vooral onnodig hoge kosten. Dat voorspellen de bewoners van de wijk de Baarzen de gemeente Vught. Ze zijn het niet eens met de bouwontwikkelingen in hun buurt. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
In samenwerking met indebuurt Den Bosch