Volledig scherm
Het veemarktcomplex in Den Bosch, van de hand van Piet van Kessel. © copyright Marc Bolsius

Piet van Kessel: een bescheiden architect bedreven met het potlood

DEN BOSCH - Zijn eigen woonhuis aan de Geldersedam is van de hand van Piet van Kessel, maar ook het indrukwekkende Veemarktcomplex. Een potloodtekenaar van prachtige schetsen, de stadsarchitect die ook de Sint-Jan restaureerde. 

En een ambtenaar die een nauwe band onderhield met burgemeester Van Lanschot. Over die onbekende Van Kessel verschijnt zondag een pil van bijna vierhonderd pagina's.    

Volledig scherm
Het Jacobshofje in de Bossche binnenstad. © copyright Marc Bolsius

De 91-jarige Bosschenaar Theo Hoogbergen maakte in opdracht van Jo Timmermans (Jheronimus Bosch Art Center) een ongekend cultuurhistorisch boek over Van Kessel. Ongekend vanwege zijn belangrijke werk  voor de stad, ongekend vanwege de Moerkerk- en De Laat-achtige schetsen van talloze panden in Den Bosch, de provincie, Nederland en Europa. En ongekend vanwege de correspondentie die burgemeester Frans van Lanschot met Van Kessel voerde, ook in een tijd dat de burgemeester na zijn pensioen al lang in Helvoirt resideerde.

Een echte Van Kessel is nog steeds in Den Bosch te herkennen omdat in zijn ontwerpen altijd wel een of twee torentjes terug te vinden zijn. Hoe minuscuul af en toe ook. Kijk naar zijn voormalige woonhuis aan de Geldersedam (het eerste blok vanaf de Jan Schöfferlaan bezien), zie het Sint-Jacobshofje of de Zusters van Orthenpoort. Relatief kleine ontwerpen vergeleken met de drie meesterwerken van Van Kessel: het huidige Muntelcarré op het Kapelaan Koopmansplein, het Rijkskantorengebouw aan de Wolvenhoek en de Veemarkt.

Hoogbergen beschrijft in zijn boek niet alleen het werk van Van Kessel, maar maakt ook het verhaal er achter duidelijk. Wat daar vooral ook bij beklijft is de bescheidenheid die de architect altijd aan de dag heeft gelegd.

Burgemeester Van Lanschot

Bescheiden of niet, het was burgemeester Van Lanschot die het talent, het oog en de kwaliteiten van Van Kessel inschatte en waardeerde. Onder druk van de burgemeester, die waarschijnlijk zijn wethouders niet vertrouwde, stelde hij tekenaar Van Kessel als stadsarchitect aan. Zelfs directeur gemeentewerken Pereij durfde het niet aan om Van Lanschot te trotseren en moest wel akkoord gaan. Daarmee was van Kessel niet alleen stadsarchitect, maar ook de eerste stads- en restauratie-architect van de Sint-Jan, van 1946-1967.

Jo Timmermams en later dus Theo Hoogbergen krijgen het archief van zoon Han van Kessel na een bezoek aan Prentenmuseum aan de Verwersstraat, daar waar een aantal tekeningen van Van Kessel ook een plaats krijgen. Het archief geeft een belangwekkend doorkijkje naar Van Lanschot, het gemeentebestuur en de architectuur in de stad. In ruim honderd kattebelletjes op handgeschreven briefjes laat Van Lanschot aan Van Kessel zijn licht schijnen over Den Bosch. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Opgelucht Flik-Flak wil beheer Bossche turntempel zelf blijven doen
  PREMIUM

  Opgelucht Flik-Flak wil beheer Bossche turntempel zelf blijven doen

  DEN BOSCH - Enorm opgelucht, maar ook erg geschrokken. Algemeen directeur Wendy Vos van stichting Flik-Flak was er maandagavond duidelijk over. ,,Wij zijn blij dat de gemeente de accommodatie overneemt van de Stichting Accommodatie Flik-Flak, maar zijn geschrokken dat de gemeente ook het beheer van de turnhal overneemt. Dat willen we niet’’, hield Vos de Bossche politici voor tijdens de bijeenkomst Informeren en ontmoeten.
 2. Tóch weer gesprek over winterevenement op Parade; na overleg met burgemeester Mickers

  Tóch weer gesprek over wintereve­ne­ment op Parade; na overleg met burgemees­ter Mickers

  DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch en ondernemers uit de Bossche binnenstad gaan de komende dagen tóch weer aan tafel met initiatiefnemers die rond de feestdagen een winterevenement op de Parade wilden houden. Nu er nog geen evenement is en Joris’ kerstboom ook niet op de Parade komt te staan, wordt na hevige kritiek uit onder meer de politiek en de horeca halsoverkop gezocht naar een alternatief.
 1. Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoernooi Gryphons
  PREMIUM

  Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoer­nooi Gryphons

  DEN BOSCH - Voor de 34ste keer heeft honk- en softbalvereniging Gryphons het internationale Bossche Bollen Toernooi georganiseerd. Zaterdag en zondag deden in totaal - verdeeld over zes hoofdcategorieën - circa vijfhonderd jeugdspelers mee aan het evenement. Vanzelfsprekend waren de meesten volledig in de ban van het honkbal, softbal en de vereenvoudigde mixvariant beeball. Hier en daar lag echter de prioriteit op een andere sport: het onbeschroomd kanen van Bossche bollen. Alhoewel de Big League Chew óók zeer geliefd was.
 2. Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitverkocht
  PREMIUM

  Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitver­kocht

  DEN BOSCH - ,,Het is nog als bijna veertig jaar geleden. De vrouwen vooral op de dansvloer en mannen die langs de kant naar ons kijken. Daarom hebben we die van ons maar thuisgelaten." Vriendinnen Anita Marijnissen (59), Jacqueline Saladin (55) uit Den Bosch en Jacqueline van Lokven (49) uit Empel hebben zaterdagavond zin om te swingen op de soul- en discomuziek van Chic, Earth Wind & Fire, James Brown, Donna Summer, Whitney Houston e.a. tijdens de 'Galaxy Classics Party' bij Willem Twee in Den Bosch.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch