Volledig scherm
Zelfstroom in Den Bosch zegt de grootste verhuurder van zonnepanelen in Nederland te zijn. © Zelfstroom

Plan: 640 zonnepanelen op grasland bij boerderij in Empel

EMPEL - Bij de boerderij van Vers Vleesboerderij Savelkous in Empel komt mogelijk een zonneparkje met 640 zonnepanelen. Het plan is afgelopen week besproken in de welstandscommissie van de gemeente Den Bosch.  

De panelen moeten op een grasland komen van ongeveer duizend vierkante meter, zo vertelt Henri Savelkous van de boerderij aan de Hustenweg. Hij is zelf de initiatiefnemer van het plan. ,,Met de panelen wil ik in eerste instantie vooral groene energie opwekken voor mijn eigen bedrijf. Als er wat overblijft, dan gaat dat terug naar het net."

Het plan is nog pril: de vergunningaanvraag volgt nog. Het is dus ook niet duidelijk hoe de gemeente erin staat. ,,We zien het wel", reageert Savelkous daarop nuchter. Savelkous heeft de subsidie in elk geval ook aangevraagd. Problemen met omwonenden verwacht hij niet in het dunbevolkte gebied. De panelen moeten in eerste instantie 15 jaar blijven staan, zo is het plan.

Zonneparken op land leveren overigens nog wel eens kritiek op. De vraag die gesteld wordt is of landbouwgrond wel moet worden ingezet om zonneparken te realiseren in plaats van voedsel te produceren. Helemaal nu lang niet alle platte daken al benut zijn. Dan gaat het wel vaak om parken met 20.000 tot 50.000 panelen. Daarmee vergeleken is het toekomstige geplande veld in Empel erg klein. 

Bij de vleesboerderij in Empel worden enkel varkens gehouden. Het vlees wordt via de eigen winkel verkocht.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch