Volledig scherm
© Marc Brink/BD

Plan nieuwe theater Den Bosch: kritiek op ontbreken exploitatieplan en cultuurvisie

DEN BOSCH – Onder de plannen voor een nieuw Theater aan de Parade in Den Bosch ligt in de ogen van de rekenkamercommissie een solide fundament. Maar de commissie heeft net als de onafhankelijke adviesraad ook kritiek op het ontbreken van een exploitatieplan en een duidelijke cultuurvisie.

 De commissie wil ook dat de raadsleden al dan niet onder geheimhouding inzicht krijgen in het risicodossier. En vraagt zich af waarom het college van B en W niet kiest voor het gebruikelijk traject om te financieren.

Gebruikelijk is volgens de Rekenkamercommissie dat er eerst geld beschikbaar gesteld wordt voor de voorbereiding van de plannen en daarna de miljoenen gevraagd worden voor de vernieuwbouw van het nieuwe theater. De raad wordt nu gevraagd om ineens 62,7 miljoen euro beschikbaar te stellen. ‘Kortom, is het tijdstip waarop het krediet wordt aangevraagd wel het juiste moment?’, vraagt de commissie zich af.

Niet vreemd

Volledig scherm
Aanzicht nieuw Theater aan de Parade © Afbeelding Stevensvandijck

Dat in het voorstel geen exploitatieplan is opgenomen, is volgens de commissie op zich niet vreemd omdat het voor een theater nu eenmaal lastig is om de inkomsten uit gebruik voor een groot aantal jaren in te schatten. Maar de kosten voor het nieuwe gebouw zijn voor de komende 30 tot 40 jaar wel degelijk in het besluit mee te nemen, meent de commissie. Dat laatste geldt ook voor de ambities van het theater: ‘’Een concretisering van ambities en doelstellingen is bovendien een noodzaak om een gedegen businesscase op te stellen voor de exploitatie.’

En hoewel B en W in het voorstel uitgebreid beschrijven hoe in de toekomst met financiële risico’s om te gaan, hebben de gemeenteraadsleden geen inzicht in het risicodossier. De Rekenkamercommissie stelt voor dit inzicht toch te geven, zodat de raad ook daadwerkelijk kan oordelen.

Aanvullend onderzoek

De Rekenkamercommissie moest het doen met het raadsvoorstel, tijd voor aanvullend onderzoek in de vorm van aanvullende stukken of interviews was er niet. Het college van B en W wil 62,7 miljoen euro uittrekken voor vernieuwbouw aan de Parade: een grote zaal met 900 tot 1.000 zitplaatsen. Een tweede zaal met plek voor 450 tot 500 zitplaatsen en ongeveer 1000 staanplaatsen. Een horecavoorziening en commerciële ruimte in de huidige filmzaal. 

Maandagavond worden de plannen voor het nieuwe theater toegelicht in het bestuurscentrum, vanaf 19.00 uur

In samenwerking met indebuurt Den Bosch