Volledig scherm
. © La Vuelta

PVV: Brabant moet niet meebetalen aan 'prestigeproject' Vuelta

DEN BOSCH - De Brabantse PVV-fractie snapt niet dat de provincie bijna 1 miljoen euro wil uittrekken om in 2020 de Vuelta in huis te halen. 

De PVV vindt de Spaanse wielerronde een 'prestigeproject' waar geen overheidsgeld aan besteed zou moeten worden, schrijft de partij in vragen aan Gedeputeerde Staten.

Wat de fractie ook steekt is het feit dat er geld uit potjes wordt gehaald, die in feite weinig met topsport te maken hebben, zoals 'Fiets in de Versnelling' of 'Erfgoed'. Volgens de PVV wordt zo geld dat bedoeld is voor bijvoorbeeld fietspaden of monumenten besteed aan iets heel anders.

Bericht gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Sportief werd de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn in 2016 een groot succes, met de zege voor Tom Dumoulin (hier wordt hij gefeliciteerd door de koning) in de proloog. Financieel ging de organisatie in Gelderland voor 4 ton het schip in. © ANP

Tenslotte wijst de PVV op het Gelderse Giro d'Italia-avontuur van 2016. Daar bleef de organisatie achter met een tekort van 400.000 euro en bleek bovendien dat het evenement niet tot een hogere sportdeelname of grotere sociale cohesie in de provincie had geleid. De PVV-fractie vraagt zich af of Gedeputeerde Staten in Brabant dat hebben meegenomen in de beslissing om geld uit te trekken voor de Vuelta.

Waar de PVV kritisch is op het hele Vuelta-plan, is een andere grote oppositiefractie juist positief. Het CDA maakt zich al een paar jaar hard voor het naar Brabant halen van sportevenementen. ,,Mooi dat de provincie zich wil inspannen om een of meer etappes van de Vuelta naar Brabant te halen", zegt Statenlid Stijn Steenbakkers dan ook. ,,Niet alleen met woorden, maar óók met een financiële bijdrage."

Steenbakkers is ambitieus: ,, Laten we van Brabant dé sportprovincie van Nederland maken. Sporten is leuk, sporten is gezond én sporten verbindt mensen met uiteenlopende achtergronden." 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in
  PREMIUM

  Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in

  DEN BOSCH - In de zaal van de Verkadefabriek bewegen de vijf dansers van Panama Pictures in een fragiel ogend bouwwerk van aluminium buizen. De mannen grijpen elkaar vast, laten weer los. In de hoek op de achtergrond zorgen klarinettist Han Stubbe en bassist Hannes d’Hoine (van de Belgische band DAUU) voor duister klinkende live-muziek. Vanuit de lege en donkere zaal klinkt soms de stem van choreografe Pia Meuthen die aanwijzingen geeft of zegt welke scène ze nu gerepeteerd wil hebben.
 2. Organisaties vrezen 'afdankertjes' na afhaken Joris' kerstboom

  Organisa­ties vrezen 'afdanker­tjes' na afhaken Joris' kerstboom

  DEN BOSCH - ,,Als marktpartijen hebben wij grote vraagtekens bij het proces dat doorlopen is. De uitkomst bevreemdt ons en rekenen wij de bestuurders van onze stad aan." Dat schrijven de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, ondernemersfonds Hartje 's-Hertogenbosch, vereniging Hoteloverleg 's-Hertogenbosch en omstreken en Stichting Ondernemersfonds 's-Hertogenbosch (SOCH) in een brief aan het college van B en W.
 3. Verkeer langs Zuid-Willemsvaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  Verkeer langs Zuid-Willems­vaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  DEN BOSCH - ,,We hebben net een huis aan de Zuid-Willemsvaart gekocht. Ja, we willen na vanavond nog steeds bij het kanaal gaan wonen. We hebben er veel zin in." Toekomstig Bosschenaar Maurice Geraets was gisteren één van de ongeveer vijftig bewoners van de 'Werkgroep Zuid-Willemsvaart' tijdens een bijeenkomst over de herinrichting van de weg langs het kanaal tussen het Kardinaal van Rossumplein en de Hinthamerstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch