Volledig scherm
Raadhuis Vught. © Miranda van Houtum/BD

Raadhuis Vught krijgt oorspronkelijke kleur terug: grijsgroen

VUGHT - Het raadhuis in Vught krijgt zijn oorspronkelijke kleur terug. Deze historische grijsgroene kleur geeft het rijksmonument voor het eerst sinds 1950 zijn originele aanzicht, zo meldt de gemeente Vught. Tijdens de Open Monumentendag op zondag, worden er staaltjes getoond van de oorspronkelijke kleur en kunnen bezoekers een kijkje nemen in het raadhuis.

In de jaren dertig transformeerde het landhuis ‘Huize Leeuwenstein’ (1900) tot gemeentehuis van Vught. Architect H.W. Valk tekende voor de ingrijpende verbouwing. De verschillen in steensoorten en metselwerk werden gecamoufleerd met een ‘minerale verf in lichte kleurstelling’. Bij de volgende schilderbeurten werd de kleur steeds iets gewijzigd totdat bij onderhoudswerkzaamheden in de jaren 80 de oude verflagen zijn verwijderd en het hele raadhuis zuiver wit is geschilderd. Ook andere geschilderde delen kregen toen een nieuwe kleur.

Bij de huidige renovatie bleek dat er bij de vensters en beelden toch nog restanten van de oude verflagen te vinden waren. Zo is de oorspronkelijke kleur achterhaald.

  1. Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalatenschap grootgrondbezitter Marggraff
    PREMIUM

    Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalaten­schap grootgrond­be­zit­ter Marggraff

    AMSTERDAM/DEN BOSCH - Er moet een onderzoek komen naar de (financiële) nalatenschap van de in 2003 overleden grootgrondbezitter Ewald Marggraff uit Vught. Daarbij gaat het om vergoedingen en plannen en onderhoud van panden en landgoederen. Dat wil uiteindelijk zowel het oude als het huidige bestuur van Marrobel bv, die het erfgoed van de excentrieke Marggraff beheert.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch