Kernploeg Rauwkost Festival
Volledig scherm
Kernploeg Rauwkost Festival © Chris Korsten

Rauwkost Festival laat cultureel Den Bosch van een andere kant zien

DEN BOSCH - Hoe ziet op cultureel gebied het 'rauwe' randje van Den Bosch anno 2020 eruit? De derde editie van het Rauwkost Festival geeft daar komende vrijdag en zaterdag op acht verschillende locaties op en rondom de Tramkade een pasklaar antwoord op.

Muziek, beeldende kunst en feestjes, maar dan alles behalve mainstream. Dat is in een notendop wat het ongepolijste festival te bieden heeft. Zo vormen de Kaaihallen een pluriform walhalla waar de eigen identiteit -dood of levend- op min of meer samenhangende wijze wordt belicht. ,,Door prijsverhogingen en het verdwijnen van werkruimtes worden steeds meer kunstenaars in de stad 'atelierloos'. Een slechte zaak. Daarom gaan wij als Nomadenmakers ter plekke verplaatsbare (pop up-)ateliers bouwen van afvalmaterialen", vertelt 'bouwpaus' Rob Heesbeen. 

Confrontatie met eigen sterfelijkheid

Studenten van AKVǀSt.Joost lanceren het spirituele project Rauwkerk dat uit meerdere onderdelen bestaat. Valérie Adriaensen, een van hen, maakt het behoorlijk bont middels een VR-experience over de dood. ,,In een liggende houding kun je vanuit je eigen perspectief met de VR-bril op ervaren hoe het is om een lijk te zijn. Héél geleidelijk zie je namelijk een lichaam verteren. Ik wil de bezoekers vooral confronteren met hun eigen sterfelijkheid", verduidelijkt Adriaensen.

In de Willem Twee Kunstruimte hebben de curatoren Arlet Langewender en Merel van der Velden de nodige energie gestoken in de expositie Oogvoer. Zeven kunstenaars, ieder vanuit een andere discipline, geven invulling aan het thema Wat is rauw voor jou?

Erotisch getinte poëzie

De kelder van hetzelfde gebouw, een 'obscure plek waar de zon nooit schijnt', fungeert als het SM-decor van Clit City. ,,Wie interesse heeft wordt in de boeien geslagen en naar beneden afgevoerd", gromt Aya Dupont, bassist van de Bossche formatie Clittenband. ,,In de kelder kun je niet alleen luisteren naar dichters met hun erotisch getinte poëzie maar ook naar bands die het experiment niet schuwen. Onder die categorie mag je ons eveneens scharen. Om het allemaal nóg spannender te maken, is een kinky seksshop aanwezig.”

Muzikaal gezien gloort er veel onconventioneels op de diverse podia. In de Skatehal, waar de vert soms deel uitmaakt van het creatieve spectrum, staan heavy bands als Cocaïne Piss en Helm Op geprogrammeerd. Het Werkwarenhuis is onder meer het kleurrijke domein van drag-adepts. 

Quote

Vorig jaar hebben we tweedui­zend bezoekers mogen verwelko­men, ik verwacht er nu iets méér

Noël Josemans

,,In de Verkadefabriek, de Mengfabriek, Jong Actief en de Bossche Brouwers aan de Vaart gebeuren óók bijzondere dingen. Vorig jaar hebben we tweeduizend bezoekers mogen verwelkomen, ik verwacht er nu iets méér", aldus Noël Josemans, algemeen coördinator van het festival dat zich in organisatorisch opzicht mag heugen op een opvallend grote inbreng van jongeren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch