Volledig scherm
De motor van de omvergereden agent wordt weggetakeld. De aanrijding had plaats op de rotonde bij de Oude Vlijmenseweg en de Kooikersweg. © Bart Meesters

Rechtbank spreekt 18-jarige Bosschenaar vrij van omver rijden motoragent

DEN BOSCH - De 18-jarige jongen die volgens justitie een motoragent in Den Bosch overhoop reed, is hiervan vrijgesproken door de rechtbank. Die ziet onvoldoende bewijs dat de 18-jarige Bosschenaar achter het stuur zat van de auto. 

Justitie had dertig maanden cel -waarvan tien voorwaardelijk- geëist tegen de jonge Bosschenaar. De jongen krijgt wel een taakstraf van 150 uur voor de diefstal van een aantal auto-onderdelen, eerder die nacht. 

Wilde achtervolging

De Bossche motoragent werd in de nacht van 3 november 2017 omver gereden door een Renault Laguna, waarin drie jongeren zaten. Die werden achterna gezeten door de politie, die hen vanuit Engelen naar Den Bosch zagen scheuren. Later bleek dat het trio de koplampen en een bumper hadden gestolen van een Mercedes, aan de Engelensedijk in Den Bosch. Bij de wilde achtervolging werden snelheden tot wel 150 kilometer per uur bereikt. 

Justitie sprak van een ‘harteloze en schofterige streek’. De politieagent bracht het er wonder boven wonder levend van af, maar kampt nog steeds met de psychische gevolgen van de aanrijding.  De jongens reden door na het ongeluk en konden pas na een paar weken worden aangehouden. 

Minderjarigen

Behalve de 18-jarige zaten nog twee jongens van 16 en 17 in de auto. De twee minderjarigen wezen de 18-jarige aan als bestuurder, de 18-jarige ontkende dat hardnekkig. Zijn advocaat, Klaas van Gijssel, zei tijdens de zitting dat de zaak ‘niet zo klaar als een klontje is'. Hij opperde toen al dat misschien wel nooit duidelijk zal worden wie de motoragent ondersteboven reed. ,,Ik snap dat dat onbevredigend is.”

De schadeclaim die door de politieagent werd ingediend, is niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat hij daarvoor een civiele procedure moet starten. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch