Volledig scherm
Supportersbus ingesloten door ME © Politie

Rellen buiten stadion FC Den Bosch: ME grijpt in tegen 50 Belgische hooligans, politie met vuurwerk bekogeld

DEN BOSCH - Zo'n vijftig voetbalsupporters uit België hebben vrijdagavond buiten stadion De Vliert in Den Bosch voor grote onrust gezorgd. De hooligans richtten onder andere vernielingen aan, bekogelden de politie met vuurwerk en sommigen van hen hadden drugs en bivakmutsen bij zich. Uiteindelijk zijn acht supporters aangehouden, laat de politie zaterdag weten.

De voetbalsupporters uit het Belgische Luik waren vrijdagavond met de bus naar Den Bosch gekomen. Zij wilden de wedstrijd FC Den Bosch - FC Twente bezoeken, maar hadden geen kaartjes gekocht. Toen de Belgen te horen kregen dat ze het stadion niet in mochten, keerden zij zich tegen de politie.

Daarbij werden agenten onder andere met vuurwerk bekogeld. De dienders moesten fors ingrijpen om het geweld dat tegen hen werd gebruikt te beteugelen. De groep vluchtte vervolgens het stadionterrein af en verspreidde zich.

Ingesloten

Tegen het einde van de avond werd de bus van de Luikse raddraaiers vlak voor de terugreis naar België ingesloten door de Mobiele Eenheid. De bus met alle inzittenden werd vervolgens naar het politiebureau gebracht. Daar werden de supporters één voor één gecontroleerd en gefouilleerd.

Uiteindelijk werden acht supporters aangehouden. Volgens de politie zijn er zeven van hen ‘nadrukkelijk te linken’ aan de vernielingen en het geweld. ,,We vonden bij deze supporters en in hun bus meerdere bivakmutsen”, meldt een politiewoordvoerder. ,,Ook werden in die bus nog enkele zakjes verdovende middelen aangetroffen die werden vernietigd.”

Bewakingsbeelden

Na controle werd de supportersbus door de ME de stad uit begeleid en richting België gedirigeerd. De recherche in Den Bosch is zaterdag begonnen met een onderzoek naar de rellen bij stadion De Vliert. De verdachten worden gehoord en bewakingsbeelden worden bekeken.

Mogelijk komen nog meer verdachten in beeld. De politie sluit meerdere arrestaties dan ook niet uit. ,,Mensen die mogelijk met hun smartphone beelden hebben gemaakt van de ongeregeldheden roepen we op die met ons te delen”, meldt een woordvoerder. ,,Zorg er met ons voor dat het kleine groepje dat het voor de echte voetballiefhebbers verpest, er niet mee weg komt.“

Ook in stadion ongeregeldheden

Ook binnen stadion De Vliert waren ongeregeldheden. Tientallen fans van FC Twente gingen na afloop van de wedstrijd het veld op en gooiden met borden richting de supporters van FC Den Bosch. Niemand van hen is aangehouden.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp
  1. Arrivachauffeurs zetten onveilige haltes en wegen op een rij
    PREMIUM

    Arriva­chauf­feurs zetten onveilige haltes en wegen op een rij

    DEN BOSCH - Op verzoek van Arriva zetten buschauffeurs Bossche locaties op een rijtje waar zij vaak gevaarlijke, onoverzichtelijke situaties aantreffen met (bijna) ongevallen.Dit is onderdeel van een onderzoek van Arriva in de provincie Noord-Brabant houdt naar zogenaamde black spots die Arriva in overleg met de gemeente op te heffen. Hiermee wil de busvervoerder de veiligheid verbeteren voor de passagiers en chauffeurs.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch