Volledig scherm
Tientallen vaten met drugsafval werden in april van dit jaar aangetroffen in de Vlagheide bij Schijndel. © Bart Meesters

‘Rijk moet mee betalen aan opruimen drugsafval’

DEN BOSCH - De kosten voor het opruimen van drugsafval wordt nu onterecht afgewenteld op eigenaren van de grond waar is gedumpt. Gemeenten en een aantal organisaties willen dat het Rijk hen - weer - financieel tegemoetkomt bij het opruimen van giftig drugsafval, waarvan het opruimen kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Landschappen NL, Natuurmonumenten, P10, Federatie Particulier Grondbezit (FPG), Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en Unie van Waterschappen (UvW) willen een vereenvoudigde versie van de regeling terug die eerder dit jaar afliep.

Het aantal dumpingen neemt elk jaar toe, schrijven de organisaties aan de Tweede Kamer. ,,Daarmee groeit het landelijke probleem gemeenten en de totale samenleving boven het hoofd.’’ Ze willen dat een regeling die dit jaar stopte, weer wordt ingevoerd.

Vooral in deze regio wordt veel drugsafval aangetroffen. Noord-Brabant is koploper op het gebied van de productie van synthetische drugs en dus is niet vreemd dat hier veel dumpingen plaatsvinden. tienduizenden euro’s aan opruimkosten op de man verhalen. 

  1. Website zet initiatieven voor armoedehulp in Noord-Brabant op een rij

    Website zet initiatie­ven voor armoede­hulp in Noord-Bra­bant op een rij

    Den Bosch - De website hulpbijarmoede.nl biedt de provincie Noord- Brabant een plek waar alle instanties in de provincie die zich richten op het bestrijden van armoede zich kunnen registreren. Daardoor is voor het eerst een overzicht ontstaan waar mensen terecht kunnen voor hulp in hun eigen stad of dorp. Wie bijvoorbeeld ’s-Hertogenbosch toetst krijgt in een straal van 25 kilometer nu al 82 organisaties te zien.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch