Volledig scherm
Tientallen vaten met drugsafval werden in april van dit jaar aangetroffen in de Vlagheide bij Schijndel. © Bart Meesters

‘Rijk moet mee betalen aan opruimen drugsafval’

DEN BOSCH - De kosten voor het opruimen van drugsafval wordt nu onterecht afgewenteld op eigenaren van de grond waar is gedumpt. Gemeenten en een aantal organisaties willen dat het Rijk hen - weer - financieel tegemoetkomt bij het opruimen van giftig drugsafval, waarvan het opruimen kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Landschappen NL, Natuurmonumenten, P10, Federatie Particulier Grondbezit (FPG), Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en Unie van Waterschappen (UvW) willen een vereenvoudigde versie van de regeling terug die eerder dit jaar afliep.

Het aantal dumpingen neemt elk jaar toe, schrijven de organisaties aan de Tweede Kamer. ,,Daarmee groeit het landelijke probleem gemeenten en de totale samenleving boven het hoofd.’’ Ze willen dat een regeling die dit jaar stopte, weer wordt ingevoerd.

Vooral in deze regio wordt veel drugsafval aangetroffen. Noord-Brabant is koploper op het gebied van de productie van synthetische drugs en dus is niet vreemd dat hier veel dumpingen plaatsvinden. tienduizenden euro’s aan opruimkosten op de man verhalen. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch