Volledig scherm
Oud-burgemeester Ton Rombouts © copyright Marc Bolsius

Rombouts was 'liever met kerst' op safari gegaan dan tijdens beladen donordebat, maar doet nu 'boete tijdens carnaval'

DEN BOSCH - Ton Rombouts wilde zelf ook het liefst tijdens de kerstvakantie op safari gaan, maar toen zaten alle accommodaties vol. En dus ging het Eerste Kamerlid van het CDA een paar weken later naar Tanzania, precies tijdens het beladen donordebat in de senaat. 

,,Het was beter geweest als ik gewoon tijdens de kerst was gegaan", zo oordeelt de oud-burgemeester van Den Bosch zelf ook in gesprek met BD. En dat was dan ook eigenlijk het plan. 

,,Nadat mijn vrouw in september met pensioen ging en ik zelf 1 oktober stopte als burgemeester van Den Bosch, hadden we de kinderen beloofd nog één keer met zijn allen op vakantie te gaan." Bij het reisbureau bleek alles tijdens kerst echter vol te zitten. ,,En dus zijn we een paar weken later gegaan."

Maar kan dat echt niet anders, in een Eerste Kamer met 15 vergadervrije weken per jaar? Rombouts: ,,Ik hou het er op dat ik zelf ook liever tijdens de kerstvakantie was gegaan", zo laat hij telefonisch vanuit Den Haag weten. ,,Verder wil ik er eigenlijk niet niet zo veel meer over zeggen."

Malediven

Over de vakantie van Rombouts ontstond dinsdagmorgen wat ophef, nadat de Telegraaf schreef over de 'spijbelende' senatoren. De krant dook in de cijfers na de kwestie rond PvdA-Eerste Kamerlid Marleen Barth. 

Zij trad kort geleden af, onder meer nadat ophef was ontstaan over haar zonvakantie naar de Malediven tijdens het twee deel van het donordebat. Ook VVD-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma miste de eerste twee vergaderdagen van dit jaar omdat ze nog op vakantie was in Nieuw-Zeeland. 

Het doorzetten van de vakantie van Rombouts ging - naar eigen zeggen - in goed overleg met de CDA-fractie. Tijdens zijn verblijf in Tanzania en op het tropische eiland Zanzibar eind januari was het eerste deel van het donordebat. Is aanwezigheid niet nodig om een goede mening over te vormen? 

Rombouts: ,,Uiteraard heb ik alles goed gevolgd, onder meer de inbreng van onze partij." De CDA'er zegt momenteel 'tientallen mails en telefoontjes per dag' te krijgen over de wet. Bij de tweede termijn van het debat was Rombouts wel aanwezig, zo benadrukt hij ook. ,,Normaal boek ik al mijn buitenlandse reizen ook pas vanaf woensdag, omdat op dinsdag de vergaderingen zijn."

En eigenlijk, zo stelt hij ook nog maar even, is het ook heel jammer dat hij nu, 'tijdens het grootste volksfeest van Nederland', moet vergaderen in de Eerste Kamer. Rombouts: ,,Dit is ook een soort van boetedoening voor mijn vakantie."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch