Romeinen vinden weg terug naar Tempel van Empel

EMPEL - Alsof de tijd stil is blijven staan. De Tempel van Empel is tijdelijk uit haar as herrezen. Geflankeerd door dappere gladiatoren en Legio X Gemina oftewel het Tiende Legioen dat een horde Barbaren eventjes mores wil komen leren.

"Si vis pacem, para bellum." Met andere woorden: als je vrede wilt, bereidt je dan voor op de oorlog. Met een bulderende stem deelt centurio Marcus in Latijn een reeks bevelen uit aan zijn manschappen die aanvankelijk een beetje halfslachtig en futloos reageren. Het tafereel, dat best komisch oogt, zou perfect passen in een van de avonturen van Asterix en Obelix. Mogelijk is er een raakvlak met de zware militaire uitrusting in combinatie met de zinderende hitte. Gelukkig beschikt de officier over een meandervormige wijnrankstok, een ideaal hulpmiddel om iedereen eens flink mee wakker te 'timmeren'. 

 1. Monumentenvoorzitter Van Beers: ’Tranen in de ogen bij wat er níet in Den Bosch gebeurt’
  PREMIUM

  Monumenten­voor­zit­ter Van Beers: ’Tranen in de ogen bij wat er níet in Den Bosch gebeurt’

  DEN BOSCH - Stevige uitspraken vorige week van voorzitter Henk van Beers van de Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg. In zijn State of the Monument verweet hij het stadsbestuur ’stroperigheid en taaie besluitvorming’. ,,Is hier sprake van een zekere matheid? Heerst die binnen de boezem van ons college? Of is dat enkel schijn? Is het zorgvuldige doordachtheid, die trage besluitvorming, of heeft het iets weg van een tikkeltje politieke lamlendigheid?’’
 2. Laatste zusters Carolus Borromeus doen na bijna 150 jaar in Den Bosch het licht uit

  Laatste zusters Carolus Borromeus doen na bijna 150 jaar in Den Bosch het licht uit

  DEN BOSCH - Ze stonden bijna 150 jaar geleden aan de wieg van de ziekenhuiszorg in Den Bosch. Nu verlaten de laatste drie zusters van de H. Carolus Borromeus de stad. Zuster Emmanuela blijft er redelijk nuchter onder. ,,We hadden best nog wat jaren kunnen blijven hier. We hadden het goed naar onze zin. Maar ik ben blij dat we zélf de beslissing kunnen nemen om te verhuizen; we hebben zelf aan de generaal-overste aangeboden om het te verkopen.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch