Volledig scherm
Jan Ter Schure

Rooms Katholieke Kerk: 'Overzicht misbruik klopt in grote lijnen'

DEN BOSCH - Het overzicht van Nederlandse bisschoppen en kardinalen die misbruik in de katholieke kerk tot 2010 in stand hielden, ,,klopt in grote lijnen''. Dat zegt een woordvoerster van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK) in een reactie op een publicatie van NRC vrijdagavond, waarin de kerkleiders met naam en toenaam worden genoemd.

Meer dan de helft (20) van de 39 hoge geestelijken waren tussen 1945 en 2010 betrokken bij misbruikdossiers. Vier bisschoppen misbruikten volgens NRC zelf kinderen, zestien anderen dekten kindermisbruik toe door priesters over te plaatsen. Ook in hun nieuwe omgeving maakten zij slachtoffers.

Bossche bisschop

Volgens de krant hebben de bisschoppen Jan Niënhaus (Utrecht), Jo Gijsen (Roermond), Philippe Bär (Rotterdam) en Jan ter Schure (Den Bosch) zelf ook misbruik gepleegd. Drie van hen zijn overleden, de vierde is niet meer actief.

Ter Schure misbruikte als jonge priester tussen 1948 en 1953 een leerling in een jongensinternaat in Ugchelen. De congregatie van salesianen, waartoe hij behoorde, betaalde het slachtoffer in 2003 16.000 euro. Dat onthulde de NRC al eind 2010.

Kantelpunt

RKK wijst erop dat 2010 het kantelpunt is geweest en dat sindsdien een actief preventiebeleid wordt gevoerd, waarbij zaken zoals in het verleden niet meer onder de radar kunnen blijven. Geestelijken moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen, hun antecedenten worden onderzocht en er is een gedragscode voor het pastoraat.

De katholieke kerk in Nederland laat in verband met de publicatie weten ,,dat kwesties uit het verleden belicht moeten worden, in het belang van de kerk en als erkenning van het leed van de slachtoffers''. Wel is door de Klachtencommissie misbruik R.-K. Kerk en de commissie-Deetman destijds gekozen voor een niet-juridische route van mediation, waarbij zowel slachtoffers als daders geanonimiseerd zijn, aldus de woordvoerster.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch