Volledig scherm
© Thinkstock

Seksuologe over seksspelletjes op basisschool: 'Met experimenteren is in de basis niets mis'

DEN BOSCH - Natuurlijk moet er heel goed uitgezocht worden wat er op basisschool De Springplank in Den Bosch is gebeurd, zegt seksuologe en pedagoge Judith van Duivenboden-Kreijne. ,,Maar met experimenteergedrag door kinderen is in de basis niet zo heel veel mis."

Zelfs van het door een jong kind incidenteel in de mond nemen van een geslachtsdeel van een leeftijdsgenootje hoeft niet meteen heel problematisch te zijn, zegt Van Duivenboden. ,,Natuurlijk moet je dit niet bagatelliseren. Het is heel goed dat er goed onderzocht wordt wat er op die basisschool precies is gebeurd en hoelang dat heeft geduurd. Maar kinderen kijken met heel andere ogen naar dit soort handelingen. Wij volwassen beschouwen het als iets heel seksueels, voor kinderen is dat anders. Zij hebben misschien per ongeluk iets langs zien komen op internet en spelen dat op die manier na. Natuurlijk begrijp ik dat je hier als ouder van schrikt. Maar het blijft belangrijk om  met je kind heel open over het onderwerp seks te communiceren."

Het wordt een ander verhaal als er bijvoorbeeld sprake is van dwang, of van een duidelijk leeftijdsverschil tussen de betrokken kinderen. ,,Dan heb je wel een probleem", zegt Van Duivenboden, bestuurslid bij de stichting Kind & Seksualiteit en eigenaar van Edusex.nl. ,,Daarom is het ook heel belangrijk dat de waarheid in deze zaak boven tafel komt."

poll

Kinderen moeten vrij kunnen experimenteren met seks

  • Eens (26%)
  • Oneens (74%)
4077 stemmen
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. OM: Marcin Naus is vermoord vlakbij politiebureau in Den Bosch
    PREMIUM

    OM: Marcin Naus is vermoord vlakbij politiebu­reau in Den Bosch

    DEN BOSCH - Twee uit Polen afkomstige mannen (42 en 48) staan op 23 augustus in Den Bosch terecht voor moord op hun landgenoot Marcin Naus (32). Het stoffelijk overschot van deze man werd op 26 maart door vissers aangetroffen in de Bossche Ertveldplas. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is Naus om het leven gebracht bij het stadsstrand De Witte Sieb aan de Vaaltweg. Dat strand ligt vlakbij het politiebureau aan de Vogelstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch