Volledig scherm
Groepsverkrachting Orthen den Bosch © Bart Meesters

Slachtoffers groepsverkrachting Den Bosch lastiggevallen via sociale media

updateDEN BOSCH - Een aantal slachtoffers van de groepsverkrachtingen in Den Bosch wordt lastig gevallen via social media. Er zouden onder meer foto's rondgaan op internet. De politie roept met klem op om deze berichten niet te delen.

,,Dit beschadigt de meisjes en kan strafbaar zijn’', aldus de politie. Een woordvoerder benadrukt dat het niet gaat om seksueel getinte afbeeldingen, maar om foto's met kwetsende teksten erbij. ,,Wij blijven dit monitoren en overleggen met justitie of we een onderzoek instellen naar deze mensen.‘’ Eén van de verspreiders is de moeder van een van de aangehouden verdachten.

Aanhoudingen

Dinsdagochtend werden acht mannen (18 tot 26 jaar) uit Den Bosch aangehouden. Het merendeel is neven van elkaar. Zij worden verdacht van groepsverkrachtingen op meerdere momenten op hetzelfde adres op Orthen in Den Bosch. Een deel van het pand waar de verkrachting plaatsvond, moet van de gemeente minstens een jaar dicht.

Bij een van de aanhoudingen werd ook de vader van een verdachte opgepakt omdat hij een koffer van de politie had vernield. De politie heeft negen auto’s en enkele duizenden euro’s in beslag genomen. Dat wordt later mogelijk gebruikt voor een schadevergoeding aan de slachtoffers. 

Meisjes deden melding

De politie startte begin dit jaar een onderzoek nadat drie Bossche tienermeisjes hiervan melding deden. In alle gevallen kwamen de slachtoffers onder meer via social media in contact met leden van de groep. Tijdens het onderzoek zijn naaktfoto’s en ander beeldmateriaal gevonden waarop mogelijk slachtoffers zijn te zien van de groepsverkrachters. 

Volgens een woordvoerder van de politie werden de slachtoffers vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door meerdere jongens uit de groep. Het gaat om twee 15-jarige slachtoffers en een 16-jarig meisje. 

Bekijk hier beelden die dinsdagochtend werden gemaakt tijdens de doorzoeking

In samenwerking met indebuurt Den Bosch