Volledig scherm
© Bosch Belang

Slikken of stikken met het zwembad in Den Bosch-West

DEN BOSCH - Raadslid Frans van Valkenburg van coalitiepartij Bosch Belang had al aangekondigd meer duidelijkheid te eisen over een nieuw zwembad in de wijk West. Die aankondiging is omgezet in een motie die de gemeenteraad dinsdag tijdens de behandeling van de begroting 2018 krijgt voorgelegd. 

Voor Van Valkenburg is de maat meer dan vol, hij wil nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 weten wanneer het zwembad er komt, wat de grootte is en waar het zwembad precies komt te liggen.

De vurige wens die Bosch Belang al lange tijd heeft, is in januari 2015 nog eens nadrukkelijk vastgelegd in het bestuursakkoord tussen de vijf coalitiepartijen: Bosch Belang, Rosmalens Belang, VVD, CDA en D66. Daarom accepteert Van Valkenburg het niet dat de gemeente tot nu toe alleen geld heeft gereserveerd en de komende tijd (hoe lang is no onduidelijk) wil gebruiken voor een verkenningsfase waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een zwembad op een rij gezet worden. 

Afspraak

Pas na die verkenningsfase komt er een planfase waarbij de gemeenteraad uiteindelijk een voorstel krijgt. Daarmee kiezen sportwethouder Jos van Son en de overige vier coalitiepartijen voor de gebruikelijke weg die is afgesproken bij grote investeringen.

Van Valkenburg weet dat hij met zijn motie met vuur speelt, omdat Bosch Belang een andere weg volgt dan de coalitiepartners. Voor zijn fractie is de maat vol, er liggen al tal van onderzoeken. Zoals het onderzoek uit oktober vorig jaar waar op een rij staat wat een klein en groot bad kost, dat de gemeenten Vught en Heusden (Vlijmen) in de toekomst mee willen betalen en dat het voor de hand ligt dat het nieuwe zwembad ergens op de Schutskamp komt te liggen.

Motie ontraden

Wethouder Van Son (Rosmalens Belang) zal niet van de afgesproken procedures af willen wijken en kan niet anders dan de motie van Bosch Belang dinsdag ontraden. Daarbij zal de wethouder steun krijgen van de vier overige coalitiepartijen.  Maar als Van Valkenburg voet bij stuk houdt en Bosch Belang hem daarbij volgt zou de partij uit de coalitie kunnen stappen. Daarmee verliest de coalitie de meerderheid. Van Valkenburg en Bosch Belang spelen hoog spel, met het zwembad en de coalitie. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch