Sloop De Annenborch in Rosmalen vertraagd na aantreffen van asbest

ROSMALEN - De sloop van het voormalige verzorgingshuis De Annenborch aan de Schoolstraat in Rosmalen loopt vertraging op nadat op deze locatie asbest is gevonden. De sloop is maandag stilgelegd. ,,Er is nader onderzoek nodig om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om het asbest veilig te verwijderen. Naar verwachting is daar midden mei mee over bekend'', aldus Carina Hak van het bedrijf Hurks dat het plan ontwikkelt en laat uitvoeren.

Er werd niet op gerekend dat er asbest zou worden gevonden op het terrein. Want volgens Hak is voor het begin van de sloop uitvoerig onderzoek verricht. ,,Daar bleek niet uit dat er asbest zou zijn. Maar bij het slopen zijn in vloeren bij enkele wanden onder het stucwerk strookjes met asbest gevonden'', aldus Hak.

Volgens Hak gaat het om hechtgebonden asbest en zijn er (nog) geen gevaren voor de gezondheid ('De sloop is op tijd stilgelegd') . Buurtbewoners worden een dezer dagen met een brief nader geïnformeerd over de situatie.

In Nederland staat het de eigenaar van een gebouw vrij te beslissen over wel of niet verwijderen van asbesthoudend materiaal. Indien tot verwijdering van asbest wordt besloten, gelden regels die door het Asbest-verwijderingsbesluit en de gemeentelijke bouwverordening zijn gesteld.

Volledig scherm
De sloop van verzorgingstehuis de Annenborch wordt stil gelegd vanwege asbest. © copyright Marc Bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch