Volledig scherm
© Shutterstock

Sociaal raadslieden verdienen tonnen voor Bosschenaren

DEN BOSCH - Sociaal raadslieden van de gemeente hebben er vorig jaar voor gezorgd dat inwoners ruim een half miljoen aan toeslagen van de belastingdienst  ook daadwerkelijk kregen. 

Het invullen van belastingpapieren is nog steeds voor veel mensen een hobbel. Wie de weg niet goed weet en bij de gemeente al bekend is vanwege bij voorbeeld een uitkering, kan hulp inroepen van sociaal raadslieden. 

Dat dit zin heeft blijkt uit de cijfers van vorig jaar die de gemeente heeft gepubliceerd. Alleen al met hun adviezen over toeslagen bij de Belastingdienst wisten sociaal raadslieden  505.478 euro te 'verdienen’ voor inwoners. De Belastingdienst erkent de raadslieden als officieel servicepunt en verwijst er op haar site naar.  

Openstaande vorderingen

Dat inwoners de toeslagen krijgen waar ze recht op hebben, draagt er ook toe bij dat ze niet nog dieper in problematische schulden raken. Raadslieden adviseren inwoners ook op andere terreinen. Zo is vorig jaar nog eens ruim 3,5 ton bij cliënten gebleven omdat raadslieden met succes openstaande vorderingen hebben betwist, foutieve beslaglegging gecorrigeerd en inwoners hebben geholpen met voor hun vaak ondoorzichtige wet- en regelgeving. De 863.840 euro die vorig jaar in totaal is ‘verdiend’ was ruim een ton meer dan in 2018.  

Spreekuren in de wijken

De raadslieden zitten samen met schuldhulpverleners bij het team Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG). Ze helpen inwoners met vragen over uitkeringen, toeslagen, belastingzaken, beslag op uw inkomen of uw rechten als huurder. De hulp is gratis. Ze kunnen ook bemiddelen als inwoners problemen hebben met personen of organisaties. De raadslieden zijn telefonisch bereikbaar en houden spreekuren in de wijkpleinen Boschveld, de Klepel, De Helftheuvel,  De Kiek en  Rosmalen. 

  1. Niet 'hakken' maar meestuiteren op de bank tijdens Hardcore Therapy

    Niet 'hakken' maar meestuite­ren op de bank tijdens Hardcore Therapy

    DEN BOSCH - Vanwege de coronacrisis heeft organisator Art of Dance de 25ste editie van de Masters of Hardcore, die aanvankelijk voor zondagnacht in de Brabanthallen stond gepland, (voorlopig) verschoven naar zaterdag 5 september. Om de vele duizenden hardcorefans een hart onder de riem te steken, vond ter plekke wel de Hardcore Therapy Livestream plaats. Uiteraard zonder publiek, maar mét vijf toonaangevende artiesten die allen in hun uppie uit hun plaat gingen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch