Volledig scherm
© Shutterstock

Speciale woontorens voor mussen en vleermuizen bij Heesch-West

VINKEL - Een ontwerpbestemmingsplan voor Heesch-West is er nog niet. Maar er komen al wel drie woontorens als veilig onderkomen voor vleermuizen en mussen.

 De plannen voor het maximaal 80 hectare grote bedrijventerrein Heesch-West zijn nog volop in ontwikkeling. Ergens in het voorjaar komt een ontwerpbestemmingsplan naar de gemeenteraden toe. In eerste instantie is 50 hectare beschikbaar voor de verkoop. 

Invloed op dieren

Voorbeeld van een van de woontorens.
Volledig scherm
Voorbeeld van een van de woontorens.

Duidelijk is wel dat het toekomstige plannen invloed hebben op de aanwezigheid van de beschermde vleermuizen en huismussen die in het gebied verblijven. Daarom is afgesproken dat er nu maatregelen komen om deze beesten een alternatieve woonplek aan te bieden in de vorm van een faunatoren. Vleermuizen en huismussen hebben geruime tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe verblijven. Bovendien moet de gemeente rekening houden met broedperiode. 

De gemeente Den Bosch heeft er drie gepland in de nabijheid van het toekomstige bedrijventerrein. Er zijn vergunningen aangevraagd voor de plaatsing van een toren aan de Koksteeg 4 en 20 en op Weerscheut 3a in Vinkel. Eén van de torens is speciaal ingericht voor vleermuizen. 

Elke toren is ruim vier meter hoog. Op ongeveer 2,5 meter hoogte begint het huisje waarin mussen en vleermuizen kunnen wonen en nestelen. De faunatorens lijken wel wat op de oude duiventillen die vroeger her en der in het landschap te zien waren. 

Zonnepanelen en windturbines

Bij het bedrijventerrein dat wordt ontwikkeld door de gemeenten Den Bosch, Oss en Bernheze samen, komen ook 21.000 zonnepanelen en drie windturbines. Het terrein is bedoeld voor grootschalige logistieke bedrijven, bedrijven in de bouwsector en circulaire economie. Ook is een deel bestemd voor bedrijfsverplaatsingen uit de aangesloten gemeenten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch