Volledig scherm
Waterschap Aa en Maas mag aan de slag met het bouwen van een nieuwe installatie bij de waterzuivering in Aarle-Rixtel. © Ronald Otter

Steeds meer medicijnen in ons afvalwater, waterschap krijgt tonnen voor filterinstallatie

DEN BOSCH - Waterschap Aa en Maas mag aan de slag met het bouwen van een nieuwe installatie bij de waterzuivering in Aarle-Rixtel. Daarmee kan ze tot tachtig procent van de medicijnresten uit het afvalwater halen voordat dit water weer schoon wordt geloosd op het oppervlaktewater in de Aa.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steekt 400.000 euro in een nieuwe installatie bij de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel. Het waterschap had zelf al vier ton klaarliggen om aan deze proef te kunnen beginnen.

Toilet

De hoeveelheid farmaceutische stoffen in het oppervlaktewater stijgt al jaren, onder meer door de vergrijzing. De reden is simpel: als iemand die medicijnen gebruikt naar het toilet gaat, blijft een deel van de werkzame stoffen via de ontlasting achter in het rioolwater. Waterzuiveringsinstallaties zijn er echter niet op ingericht om die stoffen te filteren.

Voor dijkgraaf Lambert Verheijen staan nu alle seinen op groen: ,,We hoopten al op deze bijdrage: die maakt het mogelijk om verschillende technieken te testen, zodat we tot de effectiefste manier van zuivering komen."

Hij hoopt dat het project niet alleen nieuwe inzichten oplevert over het zuiveren van medicijnresten, maar ook over bijvoorbeeld drugsafval en industriële stoffen.

Oxidatie

Bij de nieuwe proef gaat het waterschap de medicijnresten op twee verschillende manieren te lijf: ofwel met ozon, ofwel met UV-licht en waterstofperoxide.

,,Het principe is hetzelfde", licht beleidsadviseur Maarten Nederlof toe. ,,In beide gevallen werken we met oxidatiemiddelen. Als we ozon toevoegen, ontstaat direct een chemische reactie."

De chemische reactie leidt ertoe dat de medicijnresten in feite uiteenvallen. Op die manier kan naar verwachting ongeveer tachtig procent onschadelijk worden gemaakt.

Medicijnen uit afvalwater halen is van groot belang voor de natuur. Uit een onderzoek van RIVM uit 2016 blijkt nog eens dat medicijnen veel waterorganismen aantasten.

Schade

,,Het kan gedragsverandering veroorzaken, weefselschade veroorzaken en zelfs de voorplanting van organismen beïnvloeden, waardoor onvruchtbaarheid kan ontstaan", legt Nederlof uit. ,,Bovendien wordt verderop in de waterketen, als het Aa-water in de Maas loopt bij de Biesbosch, weer water gewonnen voor drinkwater. Om meerdere redenen is dit dus van groot belang voor de gezondheid van natuur en mens dat we medicijnen uit het water halen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in
  PREMIUM

  Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in

  DEN BOSCH - In de zaal van de Verkadefabriek bewegen de vijf dansers van Panama Pictures in een fragiel ogend bouwwerk van aluminium buizen. De mannen grijpen elkaar vast, laten weer los. In de hoek op de achtergrond zorgen klarinettist Han Stubbe en bassist Hannes d’Hoine (van de Belgische band DAUU) voor duister klinkende live-muziek. Vanuit de lege en donkere zaal klinkt soms de stem van choreografe Pia Meuthen die aanwijzingen geeft of zegt welke scène ze nu gerepeteerd wil hebben.
 2. Organisaties vrezen 'afdankertjes' na afhaken Joris' kerstboom

  Organisa­ties vrezen 'afdanker­tjes' na afhaken Joris' kerstboom

  DEN BOSCH - ,,Als marktpartijen hebben wij grote vraagtekens bij het proces dat doorlopen is. De uitkomst bevreemdt ons en rekenen wij de bestuurders van onze stad aan." Dat schrijven de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, ondernemersfonds Hartje 's-Hertogenbosch, vereniging Hoteloverleg 's-Hertogenbosch en omstreken en Stichting Ondernemersfonds Centrum ’s-Hertogenbosch (SOCH) in een brief aan het college van B en W.
 3. Verkeer langs Zuid-Willemsvaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  Verkeer langs Zuid-Willems­vaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  DEN BOSCH - ,,We hebben net een huis aan de Zuid-Willemsvaart gekocht. Ja, we willen na vanavond nog steeds bij het kanaal gaan wonen. We hebben er veel zin in." Toekomstig Bosschenaar Maurice Geraets was gisteren één van de ongeveer vijftig bewoners van de 'Werkgroep Zuid-Willemsvaart' tijdens een bijeenkomst over de herinrichting van de weg langs het kanaal tussen het Kardinaal van Rossumplein en de Hinthamerstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch