De bijna negentig jaar oude stamboom van het Regiment Wielrijders verdient het om te worden gerestaureerd, vindt de stichting Isabellakazerne.
Volledig scherm
De bijna negentig jaar oude stamboom van het Regiment Wielrijders verdient het om te worden gerestaureerd, vindt de stichting Isabellakazerne. © Miranda van Houtum/BD

Stichting wil ‘pronkstuk’ van Regiment Wielrijders laten restaureren

VUGHT - De bijna negentig jaar oude geschilderde stamboom van het Regiment Wielrijders gemaakt door kunstenaar Beltman uit Deventer is in slechte staat. De stamboom is één van de pronkstukken van de museale wielrijderscollectie die vijf jaar geleden werd teruggebracht naar haar plek van oorsprong: de Isabellakazerne. De stichting Fort Isabellakazerne wil het schilderstuk laten restaureren maar heeft onvoldoende financiële middelen. 

De stamboom werd op 10 mei 1932 aangeboden aan de waarnemend Regiments-Commandant Majoor Warnsinck. ,,Het is waterverf", vertelt Wim Kievits van de stichting Fort Isabellakazerne. ,,En het bladdert af. Het schilderij heeft tal van omzwervingen gemaakt, en is niet altijd even voorzichtig behandeld. We willen dit waardevolle kunstobject graag restaureren en conserveren. Dat kost zo'n 3900 euro. Michel van de Laar, restaurateur in Den Bosch en Amsterdam, wil er wel mee aan de slag.” 

Afwachting van definitief museum

De bijzondere stamboom hing ooit in het Legermuseum in Delft, keerde tijdelijk terugkeer op de Isabellakazerne en verhuisde daarna naar het Infanteriemuseum op de Harskamp. In 2015 keerde de stamboom weer terug naar Vught, als onderdeel van de wielrijderscollectie die al door tal van bezoekers is bekeken op de voormalige kazerne. Kievits: ,,Maar de collectie is nog altijd in afwachting van een definitieve bestemming in een mooie presentatieruimte op Fort Isabella.”

Het Regiment Wielrijders in 1932 begroet door burgemeester Van Lanschot tijdens de viering van het 10-jarig bestaan.
Volledig scherm
Het Regiment Wielrijders in 1932 begroet door burgemeester Van Lanschot tijdens de viering van het 10-jarig bestaan. © Stadsarchief Den Bosch

De Stichting Fort Isabellakazerne vindt dat het roemruchte regiment het verdient om herinnerd te worden. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven en er vindt jaarlijks een militaire Erewacht plaats bij het monument voor de gesneuvelde Wielrijders. Begin april opent het museum weer haar deuren. ,,Op de stamboom zie je contouren van Den Bosch en Vught en hoe de verschillende regimenten werden samengevoegd. Het is een bijzonder fraai stuk.”   

Regiment Wielrijders

Het Regiment Wielrijders (RW) was een regiment van het Nederlandse leger van 1922 tot 1940. De soldaten ervan verplaatsten zich per fiets en motorfiets. Het regiment was gelegerd in de Isabellakazerne in Vught en bekend vanwege zijn muziekkorps. Het regiment vocht in mei 1940 in de Alblasserwaard en Dordrecht. In 1932 werd ter gelegenheid van de 10-jarige aanwezigheid op de kazerne een kiosk gebouwd. De kiosk was een geschenk van de officieren en onderofficieren van dit regiment. De museale collectie over de Wielrijders verhuisde in 2015 van het infanteriemuseum in Harskamp naar Vught.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch