Volledig scherm
Wielrenners onder de Domtoren. © ANP

Utrecht heeft 4,2 miljoen euro over voor Vueltastart in 2020

De provincies Utrecht en Brabant gaan vol voor het in huis halen van de start van de Vuelta 2020. Dat blijkt uit stukken van de provincie Noord-Brabant, die het Brabants Dagblad heeft ingezien. 

Daarin zou staan dat de  gemeente Utrecht en  de provincie Utrecht 4,2 miljoen euro voor de komst van de Spaanse wielerronde willen betalen. Utrecht is de beoogde plek voor de ploegenpresentatie.  Ook zou de wielerronde daar moeten starten met een ploegentijdrit.

Volledig scherm
. © La Vuelta

De provincie Brabant wil bijna 1 miljoen euro uittrekken voor de Vuelta-start. Bij elkaar 1,25 miljoen euro zou van de gemeenten Breda en Den Bosch moeten komen. 

Na de ploegentijdrit in Utrecht zou er een etappe in lijn van Brabant naar de stad Utrecht moeten volgen, gevolgd door een etappe door West-Brabant, vermoedelijk dus met Breda als start en/of finishplaats.

Nog niet toegewezen

Het is nog niet zeker dat de Vuelta in 2020 naar Nederland komt, de toewijzing van de start van het evenement moet namelijk nog plaatsvinden. 

Het totale budget van de Vuelta-start wordt geraamd op 14,9 miljoen euro. Naast de 6,4 miljoen die overheden in Brabant en Utrecht bijdragen, zou 6 miljoen euro door private partijen moeten worden opgebracht. In Utrecht is onder meer het Business Peloton Utrecht (BPU) daar al druk mee bezig. Voor het restbedrag wordt gedacht aan een subsidieaanvraag bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, valt te lezen in de provinciestukken. De Tourstart in Utrecht in 2015 kostte de stad ruim 15 miljoen euro.

Dat de kosten voor de Vuelta en de Tour ongeveer gelijk liggen verbaast Cor Jansen van het BPU niet, zei hij eerder in het AD.  ,,De Giro kostte destijds 3 miljoen euro, maar dat was alleen een aankomst. De Tourstart bedroeg ongeveer 16 miljoen. Dan schrik ik niet van 13 miljoen voor de Vuelta."

  1. Film loopt vast: toch geen inspirerende middag voor bibliothecarissen in Den Bosch

    Film loopt vast: toch geen inspirerende middag voor bi­bli­o­the­ca­ris­sen in Den Bosch

    Den Bosch – Tientallen medewerkers en Vrienden van de Bossche bibliotheek kwamen zondagmiddag van een koude kermis thuis in de Verkadefabriek in Den Bosch. Ze zaten al een halfuurtje klaar in zaal 1 voor Ex Libris – The New York Public Library, toen de technicus met de mededeling kwam dat hij de documentaire écht niet aan de praat kreeg – ook tot zijn eigen ontsteltenis. De rest van het zondagprogramma zou in de soep lopen bij nog meer vertraging, dus verzocht hij de aanwezigen de zaal te verlaten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch