Volledig scherm
Tweede-Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen © anp

Tweede Kamer houdt 'mini-conferentie’ over aanpak ondermijning

DEN BOSCH - Alles wat u altijd al wilde weten over de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Dat is het motto van de mini-conferentie die donderdagmiddag wordt gehouden in de Tweede Kamer. 

Burgers kunnen daar bijna drie uur lang vragen stellen aan deskundigen, onder wie de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops,  de Bredase burgemeester Paul Depla en de Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman. Woensdagmiddag hadden zich zo'n zestig mensen aangemeld voor de hoorzitting. 

Gewone burgers

De mini-conferentie is bedacht door de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid, waarvan het Rosmalense CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg één van de voorzitters is. Van Toorenburg zegt dat ze het van belang vindt dat ook gewone burgers hun zegje kunnen doen over de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. Vooral in Brabant en Limburg is de vrees groot dat de onderwereld haar invloed uitstrekt tot in de bovenwereld. 

Minister Grapperhaus van Justitie presenteerde afgelopen zomer plannen voor een intensievere aanpak van de georganiseerde misdaad. De Tweede Kamer komt daar de komende maanden over te spreken. ,,De mini-conferentie past prima in dat traject", zegt Van Toorenburg. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch