Volledig scherm
Nacht van de Nacht bij sterrenwacht Halley. © Dolph Cantrijn

Varen, wandelen of vleermuizen en sterren bekijken tijdens de Nacht van de Nacht

DEN BOSCH - Varen bij zonsondergang en wandelen in de duisternis. Dat kan in Den Bosch tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober. De afdeling Erfgoed van de gemeente Den Bosch houdt samen met Vestingfietsen een vaar- en wandeltocht.

De vaartocht begint om 18.00 uur bij het Bastionder aan de Zuidwal en voert over de Dommel naar Oud Herlaer in Sint-Michielsgestel. Vanaf daar is er vanaf 19.00 uur een ongeveer twee uur durende wandeling terug, vijf kilometer via het Dooibroek en Bossche Broek richting de stad. Omdat er slechts zo'n 45 plaatsen beschikbaar zijn, moeten belangstellenden zich aanmelden: d.muskens@s-hertogenbosch.nl. Deelname is gratis.

De gemeente Den Bosch doet aan de vijftiende Nacht van de Nacht mee door net als vorig jaar de lichten in de drie gemeentekantoren te doven. Tijdens de nacht worden er door het gehele land honderden evenementen gehouden in het donker. 

Het is de bedoeling dat de schoonheid van de nacht wordt benadrukt en aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van lichthinder.

Sterrenhemel 

In Nuland start op 26 oktober aan Heeseind 21 om 19.00 uur een natuurwandeling in het natuurgebied Karregat. Tot 21.00 wordt gezocht naar nachtdieren zoals uilen, vleermuizen en nachtvlinders. Bij helder weer wordt de sterrenhemel bekeken onder leiding van IVN-gidsen. Aanmelden voor gratis deelname via nacht@ivn-s-hertogenbosch.nl

Op 26 oktober kunnen belangstellenden van 20.00 tot 22.00 uur terecht bij Sterrenwacht Halley aan de Halleyweg 1 in Vinkel. Deelname kost 4 euro per persoon. Met de juiste weersomstandigheden wordt de sterrenhemel bekeken. Leden van de sterrenwacht vertellen aan de hand van foto’s over verre sterrenstelsels en het ontstaan en het verdwijnen van sterren en planeten. Ook de gevolgen van lichtvervuiling voor het waarnemen van de sterrenhemel komen aan bod.

Volledig scherm
Bij Bastionder start op 26 oktober een vaar- en wandeltocht in het kader van de Nacht van de Nacht. © marc bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch