Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch, met het portret van Yassine Majiti. © ANP, bewerking: ADR

Vechtpartij bij zaak dodelijke schietpartij helpt advocaat verdachte

De massale vechtpartij de massale vechtpartij vanochtend in de rechtbank in Den Bosch was koren op de molen van advocaat Jan-Hein Kuijpers. ,,Toon N. kreeg die fatale nacht zo’n soort groep, met dit soort agressie over zich heen. U heeft gezien: ze zijn niet te stuiten. Hij herkende zonet meteen de situatie van die nacht, het was vrijwel hetzelfde. Toon zag geen andere oplossing dan gericht te schieten."

Meteen aan het begin van de zitting ging het helemaal mis. Verdachte Toon N. (39) zat nog niet op de beklaagdenbank of vanuit de bomvolle publieke tribune sprong een man naar voren en viel hem aan.

Volgens advocaat Peter Schouten waren de nabestaanden niet te spreken over de 'nonchalante houding' van de verdachte. ,,Of dit de aanleiding voor de bestorming is geweest weet ik niet, maar ik weet wel dat de manier waarop de verdachte de zaal binnen kwam lopen niet goed viel bij de familie.''

Volgens advocaat Kuijpers, die ‘opeens een vent op mijn tafeltje zag staan’ probeerden sommige jongeren de dienstpistolen van de politie te pakken. Dat lukte niet. Pas na vele minuten onrust werd de zaal leeggeveegd. Officier van justitie Janine Kramer was met de verdachte, de rechters en Kuijpers veilig weggekomen in de raadkamer achter de rechters. Toon N. had echter wel rake klappen gehad.

Grote chaos

Er was ongeveer tien minuten sprake van een grote chaos in de rechtbank. Na de ontruiming werd in de gang gewoon verder gevochten, met ernstige bedreigingen over en weer. Dat betreurt de familie van Majiti, vertelt Schouten. ,,Emoties lopen in dit soort zaken altijd hoog op, maar daarmee valt dit natuurlijk niet goed te praten. Dat beseffen ze heel goed.''

Het Openbaar Ministerie doet in samenwerking met de politie onderzoek naar de massale knokpartij. Er is vooralsnog niemand opgepakt. Schouten heeft namens de nabestaanden zijn verontschuldigingen aangeboden aan de rechtbank. 

Tekst gaat verder onder de video.

'Niet te stuiten'

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van de verdachte, laat de aanval zien dat de nabestaanden van Majiti ‘niet te stuiten’ zijn. ,,Toon N. kreeg die fatale nacht zo’n soort groep, met dit soort agressie over zich heen. U heeft gezien: ze zijn niet te stuiten. Toon zag geen andere oplossing dan gericht te schieten. Dat had ik zelf wellicht ook gedaan.''

Advocaat Kuijpers vond het glashelder wat er gebeurde en verwees om de zin naar wat zojuist was voorvallen. Ontembare agressie, een hele groep wil kost wat kost een man pakken, en die zijn niet te stuiten. Zijn cliënt heeft, ook bij een reconstructie alles verteld en het kon niet anders.

Gevlucht

Op de avond van de schietpartij vluchtte Toon D. naar eigen zeggen beachclub Sunrise bij Aquabest uit, samen met zijn neef en een vriend. Eenmaal veilig in zijn auto zag hij hoe die twee ’in elkaar werden gerost’. 

Hij wilde hen helpen, pakte zijn pistool maar buiten de auto kwam een groep op hem af, het slachtoffer voorop. Toon schoot een paar keer in de lucht maar hij zag een doodschop op zich afkomen en schoot toen gericht.

Kuijpers gaat uit van ontslag van rechtsvervolging wegens noodweer, maar vroeg nu nog geen vrijlating uit voorarrest. ,,Dan is hij vanavond dood.'' Een volgende zitting, op 15 mei, zal hij dat wel doen. 

Wraking

Aan het einde van de zitting ontstond er nog enige commotie, toen Schouten namens de nabestaanden een verzoek deed om het dossier. Het OM en Kuijpers waren daar tegen omdat de namen van getuigen er in staan.

De rechtbank was er, ook gezien het zojuist gebeurde’ mee eens dat dit nu nog niet aan de orde was. Schouten kondigde aan de rechtbank te zullen wraken, volgens hem kunnen de rechters geen onafhankelijk besluit nemen omdat ook zij zojuist waren bedreigd. ,,Het was netter geweest als u zichzelf had verschoond'', vond hij.

Optreden politie

Aanvankelijk concentreerde de politie zich volgens een woordvoerder op het laten terugkeren van de rust. ,,Nu gaan we kijken wie er betrokken zijn geweest'', aldus de zegsman. Hoewel er nog niemand is aangehouden, wordt niet uitgesloten dat dit nog gebeurt.

Aanvankelijk waren ongeveer veertig mensen aanwezig, na de hervatting zaten alleen nog de directe familie en pers erbij. De volgende zittingen worden gehouden in een van de drie extra beveiligde rechtbanken in Nederland. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch