Veiligheidsdag in Den Bosch: van tank tot kogelwerend vest

VideoDEN BOSCH - De Bossche  binnenstad lijkt deze zondag het veiligste plekje van Nederland. Het wemelt van de gewapende agenten en leden van de marechaussee. Politiepaarden staan te trappelen in een trailer.  De brandweer is paraat met een enorme hoogwerker. En de reddingsbrigade heeft een reddingsboot meegenomen.  

Het hoort allemaal bij de Veiligheidsdag die daar van 11. 00 tot 17.00 uur wordt gehouden. ,,Mooi om te zien wat er allemaal met je belastingcenten gebeurt’’, zegt een 78-jarige bezoeker uit Eersel. Hij bekijkt een ambulance die op de Markt staat geparkeerd. ,,Ik heb u geholpen’’, zegt de verpleegkundige. ,,Ja ik was van de trap gevallen en u heeft mij geweldig geholpen’’, zegt de man uit Eersel. 

Zwarte stift

Vlakbij het standbeeld van Jeroen Bosch staat een motor geparkeerd van de Koninklijke Marechaussee. Zonder blikken of blozen pakt een meisje van een jaar of zes een zwarte stift om haar naam te zetten op de glanzende tank. ,,Dat heb je mooi gedaan. Daar zal mijn collega blij mee zijn’’, zegt een lid van de Marechaussee die haar de stift heeft gegeven. 

Even verderop staan zijn collega’s achter een  kraam met schilden en kogelwerende  vesten. Een jongetje van een jaar of tien gaat door zijn knieën als hij een van de vesten vastpakt. ,,Het is al gauw een kilo of vijftien. En dan zitten er niet eens magazijnen in’’, krijgt hij vanachter de kraam te horen. 

Zo’n 50 organisaties nemen deel aan de Veiligheidsdag op het Stationsplein, Stationsweg, Visstraat, Hooge Steenweg, Markt en het Burgemeester Loeffplein.

Blikvanger

Op de Markt staat een bijzondere blikvanger.  Omdat Den Bosch 75 jaar geleden werd bevrijd, staat op de Markt een Sherman tank uit 1944. Het gevaarte is vergelijkbaar met de tanks die betrokken waren bij de bevrijding van Den Bosch. Meest gestelde vraag?  Mede-eigenaar Ruud Moors uit Asten reageert direct: ,,Of hij echt is?’’

Ook echt is de herrie die rond vijf uur klinkt als Moors de tank start voor een ritje via de Marktstraat naar de Zuid-Willemsvaart. De politie zorgt voor escorte. Amper tien minuten later zet hij de tank op een oplegger. Klaar voor een rit naar Asten waar het gevaarte wordt geparkeerd in een loods. ,,Het ging goed. Maar hij loopt stationair nog niet zoals het moet zijn’’, zegt Moors vlak voor het vertrek. 

Volledig scherm
Sherman tank op de Bossche Markt. © Marc Brink/BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch