Volledig scherm
Een van de in 2002 gestolen schilderijen. © ANP

Verdachte bekent heling schilderijen ná vrijspraak; opsteker voor Bossche helers

DEN BOSCH - Een verdachte die in 2010 werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de geruchtmakende heling van vijf gestolen schilderijen uit het Frans Hals Museum heeft alsnog een bekentenis afgelegd. De bizarre wending in de oude zaak is een opstekertje voor de twee veroordeelde helers uit Den Bosch.

Autohandelaar Walter W. (56) uit Neerpelt heeft recent onder ede erkend dat hij de schilderijen kreeg van crimineel Marco Eijk en aan de verkoop 350.000 euro heeft overgehouden. 

De kunstwerken, met een waarde van ruim 2,5 miljoen euro, werden in 2002 uit het Haarlemse museum geroofd. De politie vond ze in 2008 terug omdat Bosschenaar Rob van M. ze probeerde te verkopen. Hij wist niet dat de koper die 1 miljoen euro voor de schilderijen betaalde een infiltrant van de politie was. Bij de overdracht van het laatste doek in Eindhoven werd hij samen met bemiddelaar Ron de V. gearresteerd. 

De politie had vanaf het begin het vermoeden dat de verkoop van de schilderijen werd geregisseerd door de vader van Rob van M., de bekende Bossche zakenman Hans van M., en autohandelaar Walter W. . Vader Hans en zoon Rob van M. werden door zowel de rechtbank als het gerechtshof veroordeeld voor heling. Tegen Walter W. werd vier jaar celstraf geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs. De aanklager ging niet in hoger beroep in zijn zaak. 

Hoger beroep

In het hoger beroep van Hans en Rob van M. tegen een claim van het Openbaar Ministerie (OM) om 8 ton terug te betalen, werd Walter W. recent als getuige gehoord. Advocaat Mark Teurlings van Rob van M. zegt dat de voormalig medeverdachte achter gesloten deuren schoorvoetend alsnog zijn rol bevestigde.  

Walter W. durfde te bekennen omdat hij onherroepelijk is vrijgesproken en niks meer heeft te vrezen van het OM. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers gelooft ook niet dat de bekentenis nog een staartje kan krijgen, laat hij in een reactie weten. 

De advocaten van Hans en Rob van M. zijn dolgelukkig met de onthullende verklaring. Raadsman Mark Teurlings gaat ervan uit dat het bedrag van 350.000 euro in ieder geval in mindering wordt gebracht op de claim van 800.000 euro.

Het Openbaar Ministerie wil nog niet reageren op de ontwikkelingen. Het gerechtshof in Den Bosch behandelt het hoger beroep van de twee Bosschenaren volgende maand.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch