Volledig scherm
Station Den Bosch. © Pim Dikkers/BD

Verdachte stapt in Den Bosch uit om sigaretten en snoep te stelen: ‘Meneer heeft geen geld’

DEN BOSCH - Op het station in Den Bosch stapte begin dit jaar een dak- en thuisloze (35)  uit om in de kiosk een slof sigaretten en zakjes snoep te stelen. Hij rende daarna naar een trein, maar werd aangehouden. Deze week stond hij in Den Bosch terecht bij politierechter Van Eldonk.

De rechter ziet de advocaat zonder verdachte de zittingszaal binnenlopen en vraagt waarom de verdachte er niet is. ,,Waarschijnlijk heeft hij niet genoeg geld om de reis te betalen’’, zegt de advocaat. Daar lijkt de rechter niet van op te kijken. Het scheelt dat zij het dossier over de dak- en thuisloze man kent.

Leger des Heils 

De verdachte is  vaker betrapt bij een winkeldiefstal. Vorige maand werd hij door de politierechter in Amsterdam voor winkeldiefstal veroordeeld tot 4 dagen voorwaardelijke celstraf. ,,Gelukkig is geen boete opgelegd. Want meneer heeft geen geld’’, zegt de advocaat.

Zij vertelt dat de man geregeld overnacht bij vestigingen van het Leger des Heils in Amsterdam. Ook zijn medewerkers van de GGZ aan de slag gegaan met hem. Medicijnen blijken uitkomst te bieden. ,,Als hij die niet slikt dan gaat het binnen twee dagen mis’’, zegt de advocaat.

De rechter zegt het jammer te vinden dat de man niet heeft meegewerkt aan een reclasseringsonderzoek. Daar gaat de advocaat niet op in. Maar zij zegt wel iets meer over hem te kunnen vertellen. Volgens haar is er ‘veel psychische problematiek bij meneer’. Een tijd geleden is hij door zijn huisbaas op straat gezet. ,,Het is heel zwaar voor hem om dakloos te zijn. Hij weet dat stelen geen oplossing is’’, zegt de advocaat.

Bezwaar 

Volgens haar is het nog niet gelukt om de man via de wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) te laten behandelen. Maar ze zegt blij te zijn dat het ‘al een hele tijd beter gaat met hem’. ,,Voor de winkeldiefstal in Amsterdam heeft hij al een poosje geen contact gehad met de politie’’, zegt zij.

Maar in Den Bosch moest de politie er weer aan te pas komen. En daar weet de officier van justitie wel raad mee. Omdat de man geen geld heeft, lijkt het haar zinloos om een boete te eisen. Een (onvoorwaardelijke) celstraf gaat haar te ver. Wat haar betreft wordt het een taakstraf van 16 uur.

Daar maakt de advocaat bezwaar tegen. ,,Door de druk van een taakstraf kan hij niet goed focussen op het verbeteren van zijn situatie’’, zegt zij. Maar de rechter vonnist zoals geëist.

  1. Lang wachten bij de pont vanwege afsluiting van A2 richting Utrecht
    PREMIUM
    VIDEO

    Lang wachten bij de pont vanwege afsluiting van A2 richting Utrecht

    BRAKEL - De werkzaamheden aan de A2 tussen knooppunt Empel en Waardenburg zijn dit weekeinde volgens woordvoerder Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat ‘vlot en soepel verlopen’. De verkeersader richting Utrecht ging zondagavond rond 22.00 uur al open voor het verkeer. De planning was maandagochtend 5.00 uur. Rijkswaterstaat heeft dit weekeinde ter hoogte van Zaltbommel onder meer zo’n drie kilometer asfalt vernieuwd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch