Volledig scherm
‘Als Den Bosch niet wil betalen, gaan wij het gas zelf halen'. Inwoners van Oud-Empel en Gewande protesteren in de carnavalsoptocht van 1975 in Den Bosch tegen het ontbreken van nutsvoorzieningen. © afdeling erfgoed gemeente Den Bosch

Voor Gewande is gasaansluiting voorlopig enige betaalbare optie

Terwijl een groot deel van Nederlandse huishoudens nadenkt over alternatieven voor gas, wachten ze in het gehucht Gewande juist op aansluiting. Dat moet in april gebeuren. En ook op de riolering.

GEWANDE - Vorig jaar besloot het Bossche college van B en W dat zo'n 33 panden in het gehucht kunnen worden aangesloten op de riolering. Die wordt feitelijk doorgetrokken vanuit nieuwbouwwijk de Groote Wielen. Op een aantal plekken is het rodig  om drukriolering te maken zodat pompen het rioolwater kunnen verplaatsen. Voor dit project heeft de gemeenteraad in 2017 al ruim 6 ton gereserveerd. 

Veel woningen hebben nu voor verwerking van afvalwater ondergrondse IBA’s (Individuele Behandeling van Afvalwater), tanks waarin het rioolwater wordt omgezet in slib. Dat is niet altijd een lolletje, zegt secretaris Frank Quaadvliet van de buurtvereniging. ,,Zolang het waait prima, maar als het windstil is ruik je het goed.” Hij kijkt vooruit naar het voorjaar wanneer de rioleringsbuizen de grond in gaan om 33 huizen aan te sluiten. 

De woningen worden nu verwarmd met propaangas, olie of door een elektrische warmtepomp. Als er gegraven wordt voor de riolering, moeten tegelijkertijd gasaansluitingen worden gemaakt. Het lijk wat tegenstrijdig om in een tijd waarin gasloos wonen aan de orde is, huizen juist aan te sluiten. ,,Ik snap dat best”, zegt Quaadvliet. ,,Maar pas in 2050 moet iedereen gasloos zijn en dat duur dus nog heel lang.”

Enexis heeft de wettelijke plicht om percelen binnen de bebouwde kom aan te sluiten op het gas. Toch heeft de organisatie afgelopen jaar met Gewandenaren ook duurzame alternatieven besproken. Die zijn er, maar niet goedkoop. Van vier voorbeeldwoningen is berekend wat de kosten zijn van de huidige situatie, aansluiting op gas en een duurzame variant. Aansluiten op aardgas kost tussen 2500 en 4000 euro. Duurzame oplossingen kosten maar liefst tussen 30.000 en 70.000 euro. B en W van Den Bosch verwachten dat de meeste Gewandenaren opteren voor aansluiting op aardgas.

  1. Restaurant Croy sluit snel restaurant  in Den Bosch: ‘Zaak loopt minder goed dan verwacht’
    PREMIUM

    Restaurant Croy sluit snel restaurant in Den Bosch: ‘Zaak loopt minder goed dan verwacht’

    DEN BOSCH - Restaurant Croy, gevestigd aan de Pettelaarse Schans in Den Bosch, sluit zondag voorgoed de deuren. Bedrijfsmakelaar Ries Willems die op zoek is naar een nieuwe huurder zei onlangs in het Brabants Dagblad dat ze zaak ‘minder goed loopt dan verwacht’. Volgens hem eindigt het huurcontract pas in november. ,,Maar gezien de kosten vindt de huurder het beter om eerder te stoppen.’’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch