Volledig scherm
Burgemeester Roderick van de Mortel. © Gemeente Vught

Vughtse burgemeester wil landelijk vuurwerkverbod, maar pleit wel voor gemeentelijke show

VUGHT - Burgemeester Roderick van de Mortel is voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. ,,En als dat niet gebeurt, dan wil hij in Vught nagaan of een lokaal vuurwerkverbod mogelijk is. De gemeente verzorgt dan een vuurwerkshow op een centrale plek in Vught’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.  

,,We volgen de huidige maatschappelijke en politieke discussie over het onderwerp en wachten vooralsnog af of het Rijk met maatregelen of regelgeving komt’’, aldus de woordvoerder. 

Schade in Vught 

Het Brabants Dagblad meldde onlangs dat de afgelopen jaarwisseling  in Vught zo’n tienduizend euro vuurwerkschade aan verkeersborden en lantaarnpalen heeft opgeleverd. Tijdens oud en nieuw werden acht verkeersborden, drie vuilnisbakken, een zoutbak en een fietsbeugel (fietsnietje) vernield. Verder moesten twee lantaarnpalen in de buurt van sportpark Bergenshuizen het ontgelden. Wat het schadebedrag is van de vernielingen tijdens oud en nieuw in en om de voetgangerstunnel onder het spoor bij het station in Vught is ook nog niet helemaal duidelijk. 

Rondgang langs gemeenten

Uit een rondgang van het Brabants Dagblad blijkt dat Brabantse burgemeesters nog amper werk maken van een algeheel vuurwerkverbod in hun gemeente. De meeste bestuurders wachten op actie van de landelijke politiek, zo leert een rondgang van het Brabants Dagblad langs 27 gemeenten. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch