Waardevol mozaïek van sloop gered op Coudewater in Rosmalen
Wie de melding heeft gedaan is niet bekend. Maar dankzij deze oplettende kunstliefhebber is een waardevol scherfmozaïek van de Brabantse kunstenaar Pieter Wiegersma (1920-2009) op Coudewater gered van de sloop.
ROSMALEN - Het zat achter een dunne laag stucwerk in gebouw Birgitta op het terrein. Een van de gebouwen die vanwege de nieuwbouwplannen met Landgoed Coudewater gesloopt gaat worden. De rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kreeg een melding dat er mogelijk een waardevol kunstwerk in het gebouw zat. Een strookje van het stucwerk was verwijderd en daaronder waren enkele kleurrijke mozaïekscherven te zien.
Het bleek een werk van Pieter Wiegersma te zijn, die na de oorlog vooral in Brabant veel glas-in-loodramen maakte, waaronder in de Sint-Jan in Den Bosch. Daarnaast maakte hij mozaïeken en reliëfs.
Het was Norman Vervat die aansloeg op de melding. Vervat is lid van de Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut en al een jaar of vier in touw om waardevolle kunstwerken uit de wederopbouwperiode te redden voor het nageslacht. Die periode loopt van 1945 tot rond 1972. En het gaat daarbij vaak om kunstwerken die verwerkt zijn in gebouwen. En een groot risico lopen dat ze bij sloopwerkzaamheden verloren gaan.
In Waalwijk gesloopt
Dat gebeurde bijvoorbeeld een paar jaar geleden in Waalwijk. heemschut wilde een baksteenmozaïek in de gevel van de Walewyc Mavo redden van de ondergang. Ondanks toezeggingen van onder anderen de aannemer, werd de gevel gewoon gesloopt.
In Rosmalen was de werkgroep er op tijd bij. Gelukkig wel, zegt Vervat. Hij ging in overleg met de gemeente, GGZ Oost-Brabant, de familie van de kunstenaar en de ontwikkelaar om het mozaïek te redden. En dat lukte. Het kunstwerk werd in stroken van de muur gehaald, nadat de stuclaag met een speciaal zuur was verwijderd. Het scherfmozaïek is in 1959 geplaatst.
Speciale regeling
In de wederopbouwperiode is in Nederland enorm veel gebouwd. Dankzij een speciale regeling kon 1,5 procent van de bouwsom van overheidsgebouwen worden uitgegeven aan kunst. Voor kunstenaars was het een ideale manier om mensen in hun leefomgeving met kunst in aanraking te laten komen.
Artistieke familie
Pieter Wiegersma is afkomstig uit een artistieke familie. Zijn vader is de beroemde arts en schilder Hendrik Wiegersma uit Deurne. Zijn broer is de tekstschrijver Friso Wiegersma. Pieter Wiegersma heeft na de oorlog vooral in Brabant vele glas-in-loodramen gemaakt, waaronder in de Sint-Jan in Den Bosch, en wandtapijten. Daarnaast maakte hij mozaïeken en reliëfs. Deze werken behoren volgens de werkgroep tot de hoogtepunten van de naoorlogse monumentale kunst in Noord-Brabant.
In de komende tijd wordt het werk opgeslagen en geschikt gemaakt voor herplaatsing. Hans Hartman van de ontwikkelaars van Land van Coudewater bevestigt dat geprobeerd wordt om het kunstwerk ergens te herplaatsen. ,,Toezeggingen hebben we niet gedaan. Het is een flink object. Maar we doen ons best.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
Ideeën genoeg voor Land van Coudewater, maar veel zal er niet kunnen
Extra woningen. Stadslandbouw. Meer gestapelde bouw. Een woongemeenschap voor 40 mensen. Suggesties voor de invulling van Landgoed Coudewater in Rosmalen zijn er genoeg. Maar veel zal niet kunnen. ‘We zitten vast aan een boekenplank vol voorschriften’. -
PREMIUMamateurvoetbal
Nieuw OJC begint dankzij drukte op transfermarkt vorm te krijgen
Bij OJC is men al enige tijd druk bezig met het samenstellen van de selectie voor komend seizoen. Die begint inmiddels al aardig vorm te krijgen, terwijl er nog wat onduidelijkheid is over het wel of niet aanblijven van enkele spelers.Rosmalen -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?
-
Eén op de 51 gebouwen in de gemeente Den Bosch staat leeg
In Den Bosch was op 1 januari 2022 één op de 51 gebouwen niet in gebruik. Dat is een leegstand van 2,0 procent op de in totaal 79.200 verblijfsobjecten in de gemeente. Dit blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd in de CBS-publicaties Landelijke Monitor Leegstand 2021 en 2022. -
-
-
PREMIUMBevrijding 75 jaar
Verhaal van te slopen schuilkelder op Coudewater in Rosmalen gaat bovengronds verder
ROSMALEN - Hutjemutje stonden ze. Te wachten tot het weer veilig was. Honderden mensen huisvestte de schuilkelder onder paviljoen Veldzicht/Boskant op landgoed Coudewater die binnenkort plaats maakt voor nieuwbouw. -
Noodgebouwen Coudewater Rosmalen al verdwenen
ROSMALEN - De tientallen noodgebouwen van GGZ Oost-Brabant die jarenlang langs de Peter de Gorterstraat hebben gestaan, zijn afgelopen dagen verwijderd.
In samenwerking met indebuurt Den Bosch