Volledig scherm
De Grote en de Kleine Garde samen op het podium. © Sophie Fleur Verbiesen

Wat is dat toch met die Dansmariekes in Zandhazendurp?

ROSMALEN - Het is de tijd van het Minecraften, van Dylan Haegens en het volgen van IT-girls op Instagram. Oh ja, én het is de tijd van de Dansmariekes. In ieder geval in Zandhazendurp.

Wat is dat toch met die Dansmariekes? Bij carnavalsvierders worden ze op handen gedragen, maar daarbuiten worden vaak wenkbrauwen gefronst. Het is toch zeker niet meer van deze tijd, met die stijve pasjes, die militaire precisie en dan ook nog in die ouderwetse pakjes? Fieke Staats, voorzitter van het Jeugdblok en lid van de Raad van XI, moet lachen: ,,We hebben de meiden ooit de keus gegeven: zo'n stoer en strak glitterpakje of het officiële pak. De meiden kozen zelf voor het officiële. Dat hoort er voor hen dus echt bij."

De Dansmariekes zijn ongekend populair in Rosmalen, terwijl er toch behoorlijke eisen worden gesteld. Eerst moet er auditie gedaan worden en eenmaal toegelaten is het ook doorzetten. Afhaken mag pas ná carnaval. ,,En dat maakt het ook wel specialer dan een dansschool, waar iedereen in mag stromen", aldus Marloes Floris (21) trainster van de Gardes. 

En dat blijkt: er zijn maar liefst 10 meisjes die dansen bij de Grote Garde (12-14 jaar), 12 die dansen bij de Mini Garde (7 -12 jaar) en 6 meisjes zitten bij de Kweekvijver (5-7 jaar). Floris: ,,Mensen onderschatten vaak hoe hard de meiden werken. Vanaf april wordt er kei hard getraind." 

En ja, daar zit wat in. Ga zelf maar eens drie minuten springen, dan weet je het wel.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brokkenpiloot (52) pikt kritiek niet en wil Bossche horecabaas neersteken: 'Hij trof met mij de verkeerde’
    video

    Brokkenpi­loot (52) pikt kritiek niet en wil Bossche horecabaas neersteken: 'Hij trof met mij de verkeerde’

    DEN BOSCH - Aangevallen worden door iemand met een mes is voor de meeste mensen een traumatische ervaring, maar de 54-jarige Bosschenaar die gisteren gewond raakte bij een steekpartij haalt zijn schouders er voor op. Sterker nog, hij is blij dat de dader hem uitkoos en niet iemand anders. ,,Mij krijg je niet zo makkelijk klein. Wat als hij een ouder iemand had aangevallen?”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch