Volledig scherm
De waterstand van de visvijver 't Ven in Middelrode is bewust lager gezet. © Domien van der Meijden

Waterstand visvijver Middelrode lager voor bouw vissteiger

MIDDELRODE - Extreme droogte? Nou, nee. Werknemers van de gemeente Sint-Michielsgestel hebben bewust een berg water weggepompt uit de visvijver van De Eerste Berlicumse Hengelsportvereniging 't Ven in Middelrode.

Komende zaterdag gaan zes vrijwilligers van 't Ven aan de slag om nieuwe vissteigers te maken voor invalide vissers bij de plas. ,,Dat wordt nog een heel werk, hoor. Want er komen eerst palen in de grond en dan maken we met korven vol stenen het draagvlak voor de steiger die vier meter breed is. Je ziet ze straks nauwelijks, want ze komen op maaiveld te liggen en worden ingezaaid met gras. Dat ziet er straks gewoon als een vlakke grasmat uit", vertelt Willy Snoeck, secretaris van 't Ven.

Volgens Snoeck zijn de vrijwilligers zaterdag wel een hele dag in touw om twee van die steigers te bouwen. ,,Dan kunnen straks op elke steiger twee rolstoelen staan voor mindervaliden die graag een keer willen komen vissen. Die voorziening missen we nu bij de vijver.” 

Doorgaans is de visvijver veelal in gebruik bij de jeugdleden, de EBJHV-afdeling. ,,We hebben een stuk of zestien jonge leden die hier regelmatig een keer komen vissen en ook wedstrijden houden. Voor mindervaliden is er nu niks. Dus gingen we praten bij de gemeente Sint-Michielsgestel.” 

Volledig scherm
De visvijver heeft tijdelijk een lagere waterstand voor de werkzaamheden van zaterdag. © Domien van der Meijden

Dat werd een succes. Want de gemeente levert nu de materialen voor de steigers. ,,Wij zorgen zelf voor de handen die de boel in elkaar gaan zetten. Rond de korven ontstaan volgens Snoeck mooie paaiplekken voor vissen. ,,We merken ook dat er af en toe schildpadden zitten. Dat zijn van die roodwangen. Exoten die eigenlijk niet thuishoren in een vijver vol vis. Maar sommige mensen zetten die beestje bij de vijver uit als ze er op utigekeken zijn.”

  1. 25 jaar Paleiskwartier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd
    PREMIUM

    25 jaar Paleiskwar­tier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd

    Do 18 jul. Een groot, verloederd bedrijventerrein met tippelzone is in 25 jaar geworden tot een strakke, internationaal tot de verbeelding sprekende woonwijk. Bij de bouw van het eerste appartementencomplex (La Cour in 1994) achter het station was er nog lang geen vastomlijnd plan. De rechtbank - broodnodig als grote trekker - was zelfs fel tegenstander van een vestiging in deze woestenij. Hoe het Paleiskwartier moeizaam van start ging.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch