Volledig scherm
© Graphic Wouter Gresnigt

Weer gesprek over regels en gedrag Bossche fractiekosten

DEN BOSCH – Nog geen twee jaar geleden zijn de regels voor de onkostenvergoeding voor de fracties in de Bossche gemeenteraad onder de loep genomen. Na opnieuw een publicatie van het Brabants Dagblad over de hoge vergoedingen voor met name contacten met de achterban in cafés, opleidingen en huren van kantoorruimte, gaan de politieke partijen opnieuw naar de regels kijken.

 ,,Maar vooral naar ook het declaratiegedrag’’, aldus Ralph Geers (VVD), voorzitter van het presidium, het dagelijks bestuur van de raad. Het Brabants Dagblad schrijft al vier jaar achtereen over de duizenden euro’s die de fracties declareren. Dinsdagavond sprak de gemeenteraad er voor het eerst in het openbaar over, in het verleden waren de partijen vooral angstig om hun eigen vlees te keuren en elkaar verwijten te maken. 

Een voorstel van de SP om voor de volgende periode de vergoedingen te halveren haalde het niet. Eerst maar een debat in de commissie, luidde het oordeel. De SP steunde wel als enige partij het voorstel van de PVV om de huur van kantoorruimte niet meer te vergoeden omdat de fracties in het bestuurscentrum van de gemeente ruimtes hebben die ze kosteloos kunnen gebruiken. De SP huurt een kantoor in de stad, maar was desondanks toch voor het voorstel. 

Opbouw

De fractievergoedingen in Den Bosch (periode 1 april 2017 – 21 maart 2018) zijn als volgt opgebouwd: elke fractie krijgt een vast bedrag van 9.989,60 euro. D66, Rosmalens Belang, VVD, CDA en Bosch Belang (ieder vijf zetels) ontvingen over de periode dus 16.243,44 euro. Gewoon ge-DREVEN (1 zetel) ontving 11.240,37 euro. Elke partij mag een reserve opbouwen van 5.000 euro. Al het geld boven die reserve wordt verrekend met de volgende periode. 

 1. Tóch weer gesprek over winterevenement op Parade; na overleg met burgemeester Mickers

  Tóch weer gesprek over wintereve­ne­ment op Parade; na overleg met burgemees­ter Mickers

  DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch en ondernemers uit de Bossche binnenstad gaan de komende dagen tóch weer aan tafel met initiatiefnemers die rond de feestdagen een winterevenement op de Parade wilden houden. Nu er nog geen evenement is en Joris’ kerstboom ook niet op de Parade komt te staan, wordt na hevige kritiek uit onder meer de politiek en de horeca halsoverkop gezocht naar een alternatief.
 2. Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoernooi Gryphons
  PREMIUM

  Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoer­nooi Gryphons

  DEN BOSCH - Voor de 34ste keer heeft honk- en softbalvereniging Gryphons het internationale Bossche Bollen Toernooi georganiseerd. Zaterdag en zondag deden in totaal - verdeeld over zes hoofdcategorieën - circa vijfhonderd jeugdspelers mee aan het evenement. Vanzelfsprekend waren de meesten volledig in de ban van het honkbal, softbal en de vereenvoudigde mixvariant beeball. Hier en daar lag echter de prioriteit op een andere sport: het onbeschroomd kanen van Bossche bollen. Alhoewel de Big League Chew óók zeer geliefd was.
 3. Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitverkocht
  PREMIUM

  Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitver­kocht

  DEN BOSCH - ,,Het is nog als bijna veertig jaar geleden. De vrouwen vooral op de dansvloer en mannen die langs de kant naar ons kijken. Daarom hebben we die van ons maar thuisgelaten." Vriendinnen Anita Marijnissen (59), Jacqueline Saladin (55) uit Den Bosch en Jacqueline van Lokven (49) uit Empel hebben zaterdagavond zin om te swingen op de soul- en discomuziek van Chic, Earth Wind & Fire, James Brown, Donna Summer, Whitney Houston e.a. tijdens de 'Galaxy Classics Party' bij Willem Twee in Den Bosch.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch