Volledig scherm
© Graphic Wouter Gresnigt

Weer gesprek over regels en gedrag Bossche fractiekosten

DEN BOSCH – Nog geen twee jaar geleden zijn de regels voor de onkostenvergoeding voor de fracties in de Bossche gemeenteraad onder de loep genomen. Na opnieuw een publicatie van het Brabants Dagblad over de hoge vergoedingen voor met name contacten met de achterban in cafés, opleidingen en huren van kantoorruimte, gaan de politieke partijen opnieuw naar de regels kijken.

 ,,Maar vooral naar ook het declaratiegedrag’’, aldus Ralph Geers (VVD), voorzitter van het presidium, het dagelijks bestuur van de raad. Het Brabants Dagblad schrijft al vier jaar achtereen over de duizenden euro’s die de fracties declareren. Dinsdagavond sprak de gemeenteraad er voor het eerst in het openbaar over, in het verleden waren de partijen vooral angstig om hun eigen vlees te keuren en elkaar verwijten te maken. 

Een voorstel van de SP om voor de volgende periode de vergoedingen te halveren haalde het niet. Eerst maar een debat in de commissie, luidde het oordeel. De SP steunde wel als enige partij het voorstel van de PVV om de huur van kantoorruimte niet meer te vergoeden omdat de fracties in het bestuurscentrum van de gemeente ruimtes hebben die ze kosteloos kunnen gebruiken. De SP huurt een kantoor in de stad, maar was desondanks toch voor het voorstel. 

Opbouw

De fractievergoedingen in Den Bosch (periode 1 april 2017 – 21 maart 2018) zijn als volgt opgebouwd: elke fractie krijgt een vast bedrag van 9.989,60 euro. D66, Rosmalens Belang, VVD, CDA en Bosch Belang (ieder vijf zetels) ontvingen over de periode dus 16.243,44 euro. Gewoon ge-DREVEN (1 zetel) ontving 11.240,37 euro. Elke partij mag een reserve opbouwen van 5.000 euro. Al het geld boven die reserve wordt verrekend met de volgende periode. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch