Volledig scherm
Studenten Civiele Techniek en Bouwkunde van Avans Hogeschool werken aan hun betonnen kano. © Avans Hogeschool

Welke betonnen kano is het snelst?

DEN BOSCH - Een groep van 375 techniekstudenten uit verschillende landen in Europa bezet binnenkort de Dieze in Den Bosch voor een race met betonnen kano's. Die hebben ze zelf ontworpen en gebouwd.

De BetonKanoRace is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit keer is de organisatie in handen van de opleiding Civiele Techniek van Avans Hogeschool. Er worden in totaal 35 betonnen kano's te water gelaten ter hoogte van de Tramkade. Tijdens de verschillende races wordt niet alleen de fitheid van de deelnemers op de proef gesteld, maar ook de kwaliteit en duurzaamheid van het ontwerp van de kano’s. De lichtste weegt 15 kilo, de zwaarste 500. 

De deelnemers komen van vijftien verschillende hogescholen en universiteiten uit Nederland, België, Duitsland en Polen. Het team van Avans bestaat uit zeventien studenten Civiele Techniek en Bouwkunde.

Jury-oordeel

De kano's worden op vrijdag 24 mei eerst door een jury beoordeeld op onder meer de afmetingen, het ontwerp, het toegepaste materiaal, de constructie, drijfvermogen en duurzaamheid. De races zijn op zaterdag 25 mei van 8.00 tot 17.30 uur. Onderverdeeld in 100 meter vrouwen, 100 meter mannen, 100 meter gemengd, 200 meter vrouwen, 200 meter mannen, 200 meter gemengd, Bedrijfsrace en Surprise-race. 

Aansluitend volgt de prijsuitreiking met prijzen voor onder meer de zwaarste en lichtste kano, kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek en de pechprijs.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch