Luchtfoto van een deel van het Sparrenburgbos. De grote groene vlek is de voormalige vuilstort.
Volledig scherm
Luchtfoto van een deel van het Sparrenburgbos. De grote groene vlek is de voormalige vuilstort. © Google Maps

Wijkraad voert gesprek over beheer Sparrenburgbos

Wijkraad Sparrenburg wil nog steeds delen van het Sparrenburgbos kopen. Of tenminste zelf beheren. Er is al veelvuldig overleg geweest met eigenaar Nelis. Als die er zorgappartementen mag bouwen dan is er wel wat mogelijk, hoopt Aad van der Steen.

Het Sparrenburgbos ligt tussen Oude Baan,  A59, Vliertwijksestraat en Deken van Roestellaan. De Noordhollandse veehandelaar Richard Nelis kocht het oktober 2016 voor 1,5 miljoen euro uit de failliete boedel van Roger Lips. 

Zorgappartementen achter Mariaoord 

Natuurlijk gaat het Nelis niet om de 70 hectare aan bos en grond, maar om de mogelijkheid om ergens in het gebied te kunnen bouwen. Het liefst wil hij achter zorgcentrum Mariaoord een aantal zorgappartementen laten ontwikkelen. Als hij die toezegging zou krijgen,  was hij al eerder bereid geweest om de bossen te verkopen aan de gemeente. Maar gemeenteraad van Den Bosch voelde er weinig voor om de bospercelen te kopen.

Kopen te hoog gegrepen

De stichting Sparrenburgbos, waarin leden van de wijkraad zitten, heeft wel interesse. Kopen zal te hoog gegrepen zijn, maar beheren wellicht niet. Een keer of drie is er dit jaar al overleg geweest met Richard Nelis.  ,,We hebben zelf ook ideeen hoe we het bos voor de toekomst kunnen behouden", zegt wijkraadvoorzitter Aad van der Steen. ,,En het als recreatie- en natuurgebied toegankelijk kunnen houden voor onze wijkbewoners en anderen.”

Eigenaar stelt het op prijs

Volgens Van der Steen stelt eigenaar Nelis het constructieve contact met de wijkraad op prijs. ,,Hij ziet ons een beetje als een intermediair naar de gemeente toe. Het is voor hem ook belangrijk dat wij achter eventuele bouwplannen kunnen staan. En er zijn volgens ons ook mogelijkheden op een paar plekken achter Mariaoord waar in het verleden bebouwing heeft gestaan.”

Hoe er vlag er op dit moment precies  bij hangt en of hij nog plannen heeft ingediend, kon Nelis gistermiddag desgevraagd nog niet zeggen. 

1000 zonnepanelen

Volgens Van der Steen wil Nelis van de voormalige vuilstort aan de Oude Baan ook zo'n duizend zonnecollectoren plaatsen. Een commerciële invulling van een deel van zijn terrein.  De wijkraad wil juist die 7 hectare het liefst zelf ontwikkelen. ,,Wij willen als wijk energieneutraal worden. Door zelf te voorzien in stroom en warm water. We hebben ideeën hoe we die duurzaamheid kunnen bereiken. Dat plan hebben we ook gedeeld met Nelis.” 

De stichting wilde eerdaags met de gemeente overleggen over haar ideeen, maar dat is vanwege het coronavirus voorlopig uitgesteld.  

  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch