Anouk van Steensel is niet te beroerd om met behulp van aanwijzingen een handje mee te helpen.
Volledig scherm
Anouk van Steensel is niet te beroerd om met behulp van aanwijzingen een handje mee te helpen. © Chris Korsten

Zelfwerkzaamheid gestimuleerd bij Reparatiestraat Boschveld

DEN BOSCH - Eens per maand kunnen buurt-en wijkbewoners en andere geïnteresseerden zich melden bij de Copernikkel in de wijk Boschveld, om hun kapotte spullen te repareren. Dat gebeurt doorgaans onder de 'werktitel' Reparatiestraat, een ietwat merkwaardige naam die een historische achtergrond heeft. Zaterdagmiddag was het weer zover. ,,We zijn niet zozeer van de vis, wél van de vishengel."

Vrijwilliger Willem van Engelen is een handig baasje. Wanneer hem gevraagd wordt een willekeurig artikel of gebruiksvoorwerp te repareren, dan weet hij in negen van de tien gevallen de klus te klaren. Zoals ook dit keer. In zijn hand tolt een schroevendraaier waarmee hij een defecte staafmixer aan een grondige inspectie onderwerpt; niet veel later blijkt dat hij het apparaat weer aan de praat heeft gekregen.

Zelf
Hij zit amper een minuutje of er komt een nieuwe vraag op hem af. Of hij zo vriendelijk wil zijn even te kijken naar een luchtbed met een elektrische pomp die niet goed functioneert. Dat doet hij samen met Anouk van Steensel, de eigenaresse van de pomp. ,,Want dat is eigenlijk de clou: als het enigszins kan, proberen we mét onze ondersteuning iedereen die met een vraag binnenkomt zoveel mogelijk zelf te laten oplossen. We zijn niet zozeer van de vis, wél van de vishengel", benadrukt Van Engelen.

De reparaties zijn grotendeels op basis van donaties in allerlei denkbare vormen. De materiaalkosten moeten sowieso worden vergoed.

December
De volgende reparatiegelegenheid onder de vlag van de Copernikkel staat gepland op zaterdag 10 december. Op andere plekken in Den Bosch en omgeving, zoals op Noord, op Zuid en in Vught, bestaan soortgelijke initiatieven die allen op een vast tijdstip plaatsvinden. In de praktijk is sprake van een onderlinge afstemming, zodat er 's zaterdags altijd wel ergens in de buurt spullen kunnen worden gerepareerd.

Leidi Haaijer is onder meer gespecialiseerd in kledingreparatie.
Volledig scherm
Leidi Haaijer is onder meer gespecialiseerd in kledingreparatie. © Chris Korsten
Vrijwilliger Rien Mertens heeft behoorlijk wat technische kennis in huis. Met behulp van een oscilloscoop probeert hij ditmaal een aanpassing te realiseren omtrent de voeding van een LED-verlichting.
Volledig scherm
Vrijwilliger Rien Mertens heeft behoorlijk wat technische kennis in huis. Met behulp van een oscilloscoop probeert hij ditmaal een aanpassing te realiseren omtrent de voeding van een LED-verlichting. © Chris Korsten
Een reparatiesessie staat meestal garant voor een gezellige drukte.
Volledig scherm
Een reparatiesessie staat meestal garant voor een gezellige drukte. © Chris Korsten
Willem van het Engelen ‘worstelt’ met een staafmixer, maar zal het duel snel in z’n voordeel beslissen.
Volledig scherm
Willem van het Engelen ‘worstelt’ met een staafmixer, maar zal het duel snel in z’n voordeel beslissen. © Chris Korsten
  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch