Volledig scherm
Deelmemers aan Kinderoptocht pleiten voor het verplicht zingen van het Oeteldonkse Volkslied op Bossche scholen. © K Vdzandt

Zonovergoten Keinderoptocht laat zich inspireren door Oeteldonks thema(mét uitslagen)

DEN BOSCH - 'Van keinds af aon' is dit jaar het thema van het carnaval in Oeteldonk.  De deelnemers en hun begeleiders aan de dit keer zowaar zonnige Keinderoptocht lieten er zich door inspireren in hun kleurige creaties. 

Volledig scherm
Deelnemers aan de Keinderoptocht , zelfs in de kinderwagen, bedanken scheidend Prins Amadeiro XXV voor zijn inzet voor Oeteldonk. © K Vdzandt

Regen, hagel en sneeuw. Het was de afgelopen vijf jaar steeds slecht weer tijdens Keinderoptocht in Oeteldonk en groeide bijna uit tot een vervelende Oeteldonkse traditie op de laatste carnavalsdag. Maar dinsdagmidag werd die serie doorbroken en ging de Keinderoptocht van start in een zonovergoten Karrestraat onder een temperatuur van ongeveer zeven graden Celsius. 

,,Hartstikke fijn voor 'die jong' en hun begeleiders, dat vandaag de zon schijnt en het droog is. De afgelopen jaren was het een heel triest gezicht om die stoet in de regen of sneeuw door veelal lege Oeteldonkse straten te zien trekken", liet bezoeker Ton Janen op de Bossche Markt weten. ,,Nu zie je de kinderen in de optocht stralen en genieten van de muziekskes in de optocht en het publiek langs de kant." 

Quote

Alle respect voor de bouwers van de prachtige praalwa­gens, maar de Keinderop­tocht vind ik zeker zo leuk om te zien.

Optochtbezoeker Bert van den Dungen

'Van keinds af aon' - het Oeteldonkse thema voor 2018 - bleek de grote inspiratiebron voor de 150 tot 200 deelnemers aan de Keinderoptocht. De regering kreeg de opdracht om de lessen op de Bossche basisscholen voortaan met het Oeteldonks Volkslied te laten beginnen. Veel deelnemertjes, zelfs eentje in de kinderwagen, bedankten scheidend Prins Amadeiro XXV voor zijn inzet voor Oeteldonk.

 ,,Alle respect voor de bouwers van de prachtige praalwagens aan de grote optocht gistermiddag hoor", verklaarde bezoeker Bert van den Dungen. ,,Maar de Keinderoptocht vind ik zeker zo leuk om te zien. Want dat vind ik carnaval in zijn meest pure en mooie vorm."

De uitslag:

Categorie Rood (1 tot 2 deelnemers):

1 - Luuk en Robin
2 - De vrolijke Rakkers
3 - Boaz vd Heijden

Categorie Wit (3 tot 5 deelnemers):

1 - Pastisvogels
2 - De Diezekeinder
3 - CV GeZeVr

Categorie Geel (6 tot 10 deelnemers):

1 - Plekhandjes

Categorie Groen (meer dan 10 deelnemers):

1 - Haorendonkse keinder
2 - Oeteldonks nest: de jong van wanbende
3 - De sapkes

Categorie Paars (praolwagens):

1 - Oetelbollekes 2.0
2 - Keesomkwekkertjes
3 - Piepers met Oetelpap 

Volledig scherm
Een wagen, met als thema 'Van keinds af aon', bij de start van de Keinderoptocht in de Karrestraat. © K Vdzandt
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in
  PREMIUM

  Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in

  DEN BOSCH - In de zaal van de Verkadefabriek bewegen de vijf dansers van Panama Pictures in een fragiel ogend bouwwerk van aluminium buizen. De mannen grijpen elkaar vast, laten weer los. In de hoek op de achtergrond zorgen klarinettist Han Stubbe en bassist Hannes d’Hoine (van de Belgische band DAUU) voor duister klinkende live-muziek. Vanuit de lege en donkere zaal klinkt soms de stem van choreografe Pia Meuthen die aanwijzingen geeft of zegt welke scène ze nu gerepeteerd wil hebben.
 2. Organisaties vrezen 'afdankertjes' na afhaken Joris' kerstboom

  Organisa­ties vrezen 'afdanker­tjes' na afhaken Joris' kerstboom

  DEN BOSCH - ,,Als marktpartijen hebben wij grote vraagtekens bij het proces dat doorlopen is. De uitkomst bevreemdt ons en rekenen wij de bestuurders van onze stad aan." Dat schrijven de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, ondernemersfonds Hartje 's-Hertogenbosch, vereniging Hoteloverleg 's-Hertogenbosch en omstreken en Stichting Ondernemersfonds 's-Hertogenbosch (SOCH) in een brief aan het college van B en W.
 3. Verkeer langs Zuid-Willemsvaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  Verkeer langs Zuid-Willems­vaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  DEN BOSCH - ,,We hebben net een huis aan de Zuid-Willemsvaart gekocht. Ja, we willen na vanavond nog steeds bij het kanaal gaan wonen. We hebben er veel zin in." Toekomstig Bosschenaar Maurice Geraets was gisteren één van de ongeveer vijftig bewoners van de 'Werkgroep Zuid-Willemsvaart' tijdens een bijeenkomst over de herinrichting van de weg langs het kanaal tussen het Kardinaal van Rossumplein en de Hinthamerstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch