Volledig scherm
De vindplaats van het lichaam van Bart Hillen uit Helmond. © Bert Jansen

20 jaar cel voor koelbloedige moord op vader uit Helmond

Helmonder S. H. krijgt twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vader. De rechtbank vindt bewezen dat hij dader is en dat hij de moord van tevoren had gepland. De rechters nemen daarmee de visie en de eis van het Openbaar Ministerie over.

In het vonnis noemt de rechtbank het 'schrijnend' hoe de zoon (41) koelbloedig zijn eigen vader (67) om het leven bracht en daarna mensonterend met diens lichaam omging. Dat het enkel om geld leek te gaan 'maakt het onbegrip over de daad en het verdriet van de nabestaanden des te groter'

Het lichaam van vader Bart Hillen werd vorig jaar mei gevonden in het kanaal bij Helmond. Een week later werd zijn zoon, die opeens was verdwenen, opgepakt in Eindhoven, rijdend in de auto van zijn vader.

Neergesabeld

In het vonnis sabelt de rechtbank het verhaal van de zoon aan alle kanten neer. H. zegt dat hij zijn vader in de ochtend van 2 mei uitzwaaide, toen hij mooi opgedoft naar een vriendin ging met wie hij een tijdje weg zou gaan. Die had hij leren kennen op internet. De zoon droeg zelf de chats aan waarin het afspraakje werd gemaakt.

Dat kan niet kloppen, zegt de rechtbank. Toen het lichaam werd gevonden, was de vader in pyjama en had hij geen kunstgebit in, dat lag nog op de slaapkamer. Verder gaf de eigenaar van de datingsite toe dat de twee vrouwen waar vader mee chatte, niet bestonden. Het waren nepprofielen en daarmee worden geen afspraakjes gemaakt.

Politie merkte dat de chats lang na het verdwijnen van vader door iemand waren aangepast zodat er een afspraakje uit opdook. Dat kan alleen door de zoon zijn gedaan, niemand anders kon bij de laptop, oordeelt de rechtbank.

Geld is motief

Als motief ziet de rechtbank geld. Er is gerommeld met de betaalpasjes van vader, waarvoor zoon een nieuwe pincode aanvroeg. Op internet zocht hij op hoe hij een kluis zoals zijn vader had , kon openen. De kluis werd leeg aangetroffen. In huis lag een lege enveloppe met het opschrift ‘10.000’. De zoon had in contanten een paar duizend euro schulden afbetaald.

De zoon had volgens de rechtbank als enige de gelegenheid vader Bart om het leven te brengen. Dat hij lang van tevoren zocht op internet naar lijkverzwaren, doodsteken zonder bloed, lichaam laten verdwijnen, wurgen en nieuwe identiteit kopen, geeft aan dat hij dit van plan was en het niet in een plotse opwelling deed. Hij had ook genoeg tijd zich te bedenken. Alle reden om hem te veroordelen tot de twintig jaar cel die officier Walter Kupers twee weken geleden eiste.

Anonieme brief

Enkele maanden geleden werd een anonieme brief bij het Eindhovens Dagblad bezorgd. Daarin stond dat de vader van S.H. door twee criminelen uit het raam zou zijn geduwd. Justitie deed die brief af als 'desinformatie'. De rechtbank deed er ook niets mee.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch