Te veel Haagse brommers zijn te oud en dat heeft gevolgen.
Volledig scherm
Te veel Haagse brommers zijn te oud en dat heeft gevolgen. © Frank Jansen

1 op 5 brommers in Den Haag volgend jaar in de ban, Groep de Mos wil Puch en Tomos redden

Uit een telling die het nieuwe brommerverbod met cijfers moet onderbouwen, blijkt dat één op de vijf brommers in Den Haag ouder is dan acht jaar. En tweetaktbrommers van voor 2011 worden vanaf eind volgend jaar geweerd uit de stad.

Vanaf december 2020 doet wethouder Liesbeth van Tongeren (duurzaamheid) de vervuilende tweetaktbrom- en snorfietsen, waaronder de populaire Puch en Tomos, in de ban. Brommers die in de periode vóór 2011 geregistreerd zijn, mogen in de hele stad vanaf dan niet meer rijden.

 Uit een telling blijkt nu dat in Den Haag 1400 brommers rondrijden die stammen uit de jaren vóór 2011. Dat komt neer op ruim 22 procent van het totaal aantal geregistreerde brommers in de stad. Een milieuzone voor zulke oude brommers moet net zoveel fijnstof voorkomen als het vrachtverkeer veroorzaakt, waarvoor nu al een milieuzone geldt.

Minima

Volgens raadslid René Oudshoorn van Groep de Mos echter, ligt het percentage vervuilende brommers en snorfietsen veel lager dan die 22 procent. ,,Een groot deel daarvan is geen tweetakt, maar viertakt", legt hij uit. ,,Dié brommers mogen wel blijven rijden als straks de milieuzone wordt ingevoerd." 

De oldtimerregeling treft volgens Groep de Mos voornamelijk mensen met een laag inkomen. Terwijl zij juist afhankelijk zouden zijn van hun tweetaktbrommertje en geen financiële reserves hebben om een schoner alternatief aan te schaffen. De politieke partij komt vandaag in de Haagse gemeenteraad met de motie Houd Minima Mobiel. Daarin pleit Groep de Mos voor een uitsterfbeleid. Oudshoorn: ,,Door de lage aantallen nog rijdende tweetaktbrommers zal zo'n beleid afdoende zijn."

Groep de Mos verzoekt het college bovendien om géén beperkende maatregelen op te leggen aan bezitters van historische brommers van dertig jaar en ouder. 'Het aantal historische brommers dat een bijdrage levert aan de luchtvervuiling in Den Haag, is te verwaarlozen', ziet Oudshoorn. ,,En hun berijders gebruiken tegenwoordig heel schone nieuwe brandstof."

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag