Volledig scherm
Deborah Post is bedenker van Honey Highway. © Thierry Schut

13.500 vierkante meter berm langs N470 wordt Honey Highway

Het team van Honey Highway heeft de bermen van de N470 van Zoetermeer naar Delft onder handen genomen. Zo'n 13.500 vierkante meter berm van de N470 is ingezaaid met een bloemenmengsel.

De laatste 500 vierkante meter worden vandaag ingezaaid door buurtbewoners, basisschoolleerlingen uit gemeente Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw. Ze doen dit samen met Berend Potjer, gedeputeerde van de provincie en Peter Hennevanger, wethouder van gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Honey Highway tovert grasstroken langs snelwegen, provinciale wegen en spoorwegen om tot een bloemenparadijs. Het is een initiatief van Deborah Post uit Schipluiden. Post is biodynamisch imker op landgoed Op Hodenpijl in Schipluiden in Midden-Delfland.

Bloemenzee

De eerste bonte berm verrees langs de A4 tussen Delft en Schiedam. De bloemen die in 2015 door 5000 schoolkinderen werden ingezaaid, zorgden een jaar later voor een felgekleurde bloemenzee langs de snelweg.

De bijensnelwegen worden aangelegd opdat bijen, vlinders en andere insecten niet ver hoeven te vliegen om aan voedsel te komen. Het doel van de bijensnelweg is om genoeg mogelijkheden te bieden aan bijen, vlinders en andere insecten om te kunnen overleven.

Zaden

Er wordt hiervoor een bloemenmengsel van 40 tot 50 inheemse wilde bloemen ingezaaid. Dit gebeurt met de hand, vanwege de kwetsbaarheid van de zaden. Het is nu de geschikte tijd om de bloemen in te zaaien, omdat gras niet groeit met deze temperaturen.

Het inzaaien van de verbindingsweg tussen de A4 en A20 gebeurt in samenwerking met Boskalis, die de vernieuwing van de weg realiseert. Het bloemenveld kleurt de berm de komende jaren en wordt onderhouden door het fonds achter Honey Highway.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag